ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή ΜΜΕ: «Μαύρος καπνός» πάνω από την «κουρασμένη» Ελλάδα

διεθνή-μμε-μαύρος-καπνός-πάνω-από-τη-750743

Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή και στις προοπτικές που διαγράφονται από εδώ και στο εξής αναφέρονται διεθνή μέσα που κάλυψαν το θέμα.

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα προσπαθήσει να πείσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τις έδρες τους, αν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, «ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε μετά την ψηφοφορία ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω περίοδο αβεβαιότητας».

Οι New York Times, με αφορμή τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καταγράφει την πρόσφατη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη και την αναφορά του ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές «έχουν αναγκάσει την Ελλάδα να χορεύει στους ρυθμούς τους» και ότι «τώρα θα σέρνει τον χορό και οι αγορές θα ακολουθούν».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε μια «κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα» και ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πιθανότητα πρόωρων γενικών εκλογών». Επίσης, σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία την επόμενη χρονιά, «ανοίγοντας την πόρτα σε μια απότομη αλλαγή στις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη και ακόμη και σε μια επανεξέταση της συνεχιζόμενης δέσμευσης για την ιδιότητα του μέλους, με κάθε κόστος, στο ευρωπαϊκό νόμισμα».

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην πιθανότητα μιας τέτοιας εξέλιξης και σε εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και σε μια «γενική αίσθηση» ότι «θα μπορούσε η Ευρώπη να επιβιώσει», καταγράφοντας την κατάσταση που υπήρχε στην Ευρώπη κατά την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από πέντε χρόνια έναντι της σημερινής κρίσης. Επίσης, γίνεται αναφορά στα «νέα τείχη προστασίας» που έχουν σχεδιαστεί.

Το BBC αναφέρει, με τη σειρά του, ότι το αποτέλεσμα της Τετάρτης δείχνει ότι είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους και ότι εάν στις 29 Δεκεμβρίου δεν υπάρξει αποτέλεσμα τότε η χώρα οδηγείται σε πρόωρες κάλπες στις αρχές του 2015, με τον ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται φαβορί.

Ο Guardian τονίζει ότι η πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν έφερε αποτέλεσμα «πυροδοτεί ανησυχίες για την σταθερότητα της Ευρωζώνης».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απογοητεύτηκαν» από το γεγονός ότι μόνον 160 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητά Σταύρου Δήμα, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: «Υπάρχουν ακόμη δύο γύροι μπροστά μας».

Στο ρεπορτάζ του Guardian, φιλοξενούνται δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα: «Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου έχει καταρρεύσει. Αύριο θα είναι μια καινούργια μέρα. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται».

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις» ενώ το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας στην Ελλάδα από τις «ριζοσπαστικές δυνάμεις έχει τρομάξει τις διεθνείς αγορές, αναβιώνοντας φόβους ότι η Αθήνα, που έχει διασωθεί ήδη δύο φορές, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση της ευρωζώνης».

«Μαύρος καπνός από την Ελλάδα» γράφει η ιταλική Repubblica, τονίζοντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς συνεχίζει το κυνήγι των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές

Ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικών δικτύων προβάλλουν ανταπόκριση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press με αναφορά στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και στις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών.

Σε ανταπόκριση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg γίνεται αναφορά και σχολιασμός του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας με την επισήμανση ότι «ήταν η πρώτη προσπάθεια να πετύχει ο κ. Σαμαράς την εκλογή, ως νέου Προέδρου, του υποψηφίου που ο ίδιος επέλεξε».

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι «η προοπτική πρόωρων εκλογών έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές φέρνοντας πίσω μνήμες της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης του 2012, όταν κινδύνευσε η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

«Η Αθήνα σκόνταψε στην πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου» γράφουν οι Financial Times, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες βουλευτές απέτυχαν να εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα κατά την πρώτη ψηφοφορία, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει ελπίδες ότι μπορεί να εκλεγεί στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου».

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας προσθέτει ότι «ο Δήμας έλαβε 155 ψήφους από τον κυβερνητικό συνασπισμό», καθώς και «πέντε ανεξάρτητους βουλευτές».

Οι Financial Times φιλοξενούν δηλώσεις αξιωματούχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να αναφέρουν τα ονόματά τους.

«Λάβαμε αρκετές ψήφους ώστε να έχουμε ακόμη πιθανότητες αν και θα χρειαστεί να πείσουμε αρκετούς να μας ακολουθήσουν» δήλωσε αξιωματούχος της ΝΔ.

«Είναι δύσκολο έργο να αλλάξουμε άποψη σε 20 βουλευτές, ιδιαίτερα με το πολιτικό κλίμα να χαρακτηρίζεται από μεγάλη πόλωση. Ίσως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εκλογές σε ένα μήνα» τονίζει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σε άλλη ανταπόκριση από την Αθήνα για το ειδησεογραφικό πρακτορείοReuters, που δημοσιεύεται και στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου CNBC, τονίζεται ότι «η επίσπευση της προεδρικής εκλογής ήταν έκπληξη για το ελληνικό κατεστημένο, αλλά ο κ. Σαμαράς είχε προηγουμένως συζητήσει τα σχέδιά του με Βρυξέλλες και Βερολίνο».

Έντονες ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας διατυπώνουν αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μετά το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας.

«Το γεγονός ότι η υποψηφιότητα Σταύρου Δήμα συγκέντρωσε μόνο 160 θετικές ψήφους σημαίνει ότι θα γίνει και δεύτερη ψηφοφορία στις 23 Δεκεμβρίου» γράφει η εφημερίδα The West Australian και προσθέτει: «Ουσιαστικά σημαίνει πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι πιο κοντά και αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τις διεθνείς αγορές».

Στο ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας ήταν κάτω των προσδοκιών του κυβερνητικού συνασπισμού και αυτό έχει προκαλέσει εκνευρισμό στις αγορές.

Η εφημερίδα The Australian έχει ως τίτλο: «Απέτυχε η ψηφοφορία του πρώτου γύρου για την εκλογή Έλληνα προέδρου» και στο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως «αν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο ως ένα βαθμό εντούτοις προκάλεσε μούδιασμα στην κυβέρνηση και ανησυχία στις αγορές γιατί το αποτέλεσμα πρόωρων εκλογών που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις είναι πλέον πιθανό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου