ΕΛΛΑΔΑ

Κων/νος Μητσοτάκης: «Όχι» σε εκλογές, «ναι» σε συνταγματική αναθεώρηση

κων-νος-μητσοτάκης-όχι-σε-εκλογές-ν-758075

Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κανάλι της Βουλής τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, επισημαίνει ότι ο τόπος χρειάζεται μίνιμουμ συνεννόησης, τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών και υποστηρίζει ότι θα έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται απ’ ευθείας από το λαό.

«Δεν μπορεί ο τόπος να προκόψει αν δεν υπάρχει μίνιμουμ συνεννόησης. Κατεξοχήν πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η Ελλάδα δεν θα βγει από τη βαθιά κρίση στην οποία μπήκε, αν δεν αλλάξει το Σύνταγμα. Ό,τι διαρθρωτικές αλλαγές κι αν κάνουμε δεν φτάνουν.

»Χρειάζονται βαθύτερες τομές που είναι μόνο οι συνταγματικές τομές. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για την αναθεώρηση; Σήμερα δυστυχώς ο πολιτικός διάλογος έχει καταργηθεί. Ύβρεις ανταλλάσσονται αντί να γίνεται διάλογος» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ σημειώνει μάλιστα ότι είχε την ελπίδα πως στην αναθεώρηση θα υπήρχε ανταπόκριση από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ξεκάθαρα δηλώνει την αντίθεσή του με το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Και, πάντως, θέλω να επαναλάβω ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε εκλογές. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Πρέπει η κυβέρνηση αυτή να τελειώσει τετραετία, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε χωρίς την αναθεώρηση του Συντάγματος» εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει τη θέση του για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και αποσύνδεση της διαδικασίας από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Και για να πω ένα πράγμα που αποδεικνύει πόσο δίκιο έχω: Το γεγονός ότι το Σύνταγμα της μεταπολίτευσης, το οποίο έχει πολλές αδυναμίες, όπως είπα στην αρχή, συνδέει την εκλογή του Προέδρου με το ενδεχόμενο εκλογών δημιουργεί αυτή την αναστάτωση την οποία περνάει η Ελλάς σήμερα.

»Τα πράγματα θα ήταν απλά, αδιατάραχτα θα συνέχιζε η κυβέρνηση -αυτή ή η όποια κυβέρνηση που θα εξέφραζε την ευρωπαϊκή πλειοψηφία που υπάρχει στο σημερινό κοινοβούλιο- αν δεν υπήρχε το θέμα της εκλογής του Πρόεδρου. Γιατί να μην εκλέγεται ο πρόεδρος από το λαό και να τελειώνουμε;» αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ο Κώστας Μητσοτάκης.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου