ΕΛΛΑΔΑ

Φόρο τιμής στον Ελ Γκρέκο αποτίει ο γλύπτης Ν.Φλώρος με έκθεση στη Ρωσία

φόρο-τιμής-στον-ελ-γκρέκο-αποτίει-ο-γλύ-758205

Με αφορμή τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος πραγματοποιεί έκθεση γλυπτών έργων στο Κρατικό Μουσείο του καθεδρικού ναού του Αγίου Ισαάκ στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία.

Η έκθεση με τίτλο «Τιμή στον Ελ Γκρέκο. Ανάγλυφοι πίνακες του Νίκου Φλώρου. Ελλάδα» παρουσιάζεται σε ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μουσεία της Ρωσίας. Καθημερινά, εκατομμύρια επισκέπτες περνούν τις πύλες του.

Είναι η πρώτη φορά που έργα του Ελ Γκρέκο αναδημιουργούνται μέσα από τον σουρεαλισμό και την popart, με ένα σύγχρονο υλικό όπως το αλουμίνιο και συγκεκριμένα τα κουτάκια αναψυκτικών.

Χιλιάδες κομμάτια χρωματιστού αλουμινίου χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα τεραστίων διαστάσεων ψηφιδωτό δίνοντας την αίσθηση ενός ανάγλυφου ζωγραφικού πίνακα, ακλουθώντας με σεβασμό τα σχέδια και τα χρώματα του σπουδαίου ζωγράφου.

Πρόκειται για την τρίτη πρόσφατη έκθεση του Νίκου Φλώρου στη Ρωσία. Είχε προηγηθεί έκθεση στο κρατικό μουσείο της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης, καθώς και έκθεση στο κρατικό Μουσείο Tsaritsyno της Μόσχας.

Η συγκεκριμένη έκθεση, καθώς και αυτές που προηγήθηκαν, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης των ελληνορωσικών σχέσεων και αποτελεί προπομπό αυτών που θα επακολουθήσουν για το έτος ελληνορωσικής φιλίας το 2016.

Η έκθεση στο κρατικό μουσείο του καθεδρικού Ναού του Αγ. Ισαάκ θα διαρκέσει έως 14 Ιανουαρίου 2015 και τελεί υπό την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του γενικού προξενείου Ελλάδος στην Αγία Πετρούπολη.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου