ΕΛΛΑΔΑ

ΥΠΕΚΑ: Διατηρούνται οι χρήσεις γης σε Πλάκα και Εξάρχεια

υπεκα-διατηρούνται-οι-χρήσεις-γης-σε-π-760932

Εμπορικά καταστήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, καφενεία και άλλα καταστήματα τα οποία προϋπήρχαν της 23ης Νοεμβρίου 1982 σε διατηρητέα κτίρια και προϋφίστανται του χαρακτηρισμού, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και να μεταβιβάζονται σε τρίτους.

Η μεταβίβαση έως σήμερα απαγορευόταν από το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των χρήσεων γης στην περιοχή της Πλάκας (ΦΕΚ 1329/Δ/ 7.10.1993).

Η διατήρηση των χρήσεων προβλέπεται στο σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις», το οποίο αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις επιτροπές της Βουλής για συζήτηση.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε σήμερα Πέμπτη, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους, από τη ρύθμιση δεν επιβαρύνεται το οικιστικό και το πολιτιστικό περιβάλλον, διότι τα κτίρια που συγκεντρώνουν αθροιστικώς τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι λίγα και δεν ανατρέπουν τον σχεδιασμό των χρήσεων γης του Προεδρικού Διατάγματος της Πλάκας.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τις παλαιές (προ του 01.01.1967) πλακιώτικες ταβέρνες επιτρέπεται και η εγκατάσταση βοηθητικών χώρων στον πρώτο όροφο του διατηρητέου, όταν η κύρια χρήση είναι εγκατεστημένη στο ισόγειο.

Για την περιοχή Εξαρχείων παρέχεται επίσης η δυνατότητα μεταβίβασης υφιστάμενων χρήσεων σε περιπτώσεις συνταξιοδότησης, ή θανάτου, εφόσον λειτουργούν με νόμιμη άδεια. Αυτό θα γίνεται κατ΄ εξαίρεση των μεταβατικών διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος 76745/16.08.1993 (1075’Δ) περί καθορισμού ειδικών χρήσεων γης στις περιοχές Εξαρχείων, Μουσείου και Λόφου Στρέφη του Δήμου Αθηναίων.

Στο συγκεκριμένο ΠΔ καθορίζονται οι χρήσεις γης για τις συγκεκριμένες περιοχές και παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ μεταβίβασης εφόσον υπάρχει νόμιμη άδεια λειτουργίας. Ορίζεται επίσης, ως γενικής κατοικίας ένα τμήμα της περιοχής των Εξαρχείων, από την Αραχώβης προς τη Σόλωνος, όπου επιτρέπονται καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και αναψυκτήρια) χωρίς μουσικά όργανα, ενώ η περιοχή από την Αραχώβης προς τον λόφο του Στρέφη ορίζεται ως αμιγούς κατοικίας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου