ΕΛΛΑΔΑ

Αποζημίωση 400.00 ευρώ για ιατρικό λάθος που στοίχισε τη ζωή 27χρονης

αποζημίωση-400-00-ευρώ-για-ιατρικό-λάθος-πο-22499

Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να αποζημιωθούν οι γονείς 27χρονης κοπέλας η οποία μπήκε στο νοσοκομείο Καργιαλένειο-Μπενάκειο για μια επέμβαση ρουτίνας και έφυγε από τη ζωή από λάθος του αναισθησιολόγου.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ύστερα από δικαστικούς αγώνες όλων αυτών των ετών, επιδίκασε τελικά αποζημίωση 400.000 στους γονείς της 27χρονης, η οποία υποβλήθηκε σε μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά από λάθος του αναισθησιολόγου υπέστη καρδιακή ανακοπή και στη συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, με συνέπεια να μείνει φυτό για 36 μέρες και τελικά να χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Το ΣτΕ επικύρωσε δικαστική απόφαση των Διοικητικών Δικαστηρίων που υποχρεώνει το νοσοκομείο να αποζημιώσει τη μητέρα και τον πατέρα της άτυχης κοπέλας για ψυχική οδύνη, καθώς δέχτηκε πως ο θάνατος της 27χρονης οφειλόταν σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Για τις συνθήκες θανάτου της νεαρής κοπέλας, που μπήκε στο χειρουργείο στις 4 Μαρτίου 2004, διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, ενώ συντάχθηκαν δύο εκθέσεις ελέγχου, η μια από επιθεωρητές και η άλλη από ειδικό πραγματογνώμονα.

Και οι τρεις επιστημονικές έρευνες φαίνεται να συγκλίνουν ότι ο θάνατος της άτυχης κοπέλας δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε πρόβλημα λειτουργίας ιατρικού μηχανήματος αλλά σε λάθος του αναισθησιολόγου.

Η Δικαιοσύνη δέχθηκε με την απόφαση της ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα (υπερέβησαν τα 5 λεπτά) για την οξυγόνωση της ασθενούς, γεγονός που επέφερε τον θάνατο της.
Ως πιθανές εκδοχές λαθών που έγιναν από τον αναισθησιολόγο αναφέρονται η διασωλήνωση, που πιθανώς αντί να γίνει στην τραχεία έγινε στον οισοφάγο, ή η μετακίνηση του τραχειοσωλήνας στον φάρυγγα και η υπερβολική δόση αναισθητικού, που όμως ήταν μέσα στα όρια.

Η μια έκθεση επικεντρώνεται στον τρόπο τοποθέτησης του τραχειοσωλήνα. Μάλιστα, σημειώνει ότι με το που αντικαταστάθηκε η άτυχη κοπέλα οξυγονώθηκε και απέκτησε καρδιακό ρυθμό. Πάντως, όλες οι εκθέσεις υπογραμμίζουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, πάνω από πέντε λεπτά, και παρέμεινε ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο, με συνέπεια την «πρόκληση μη ανατρέψιμων εγκεφαλικών αλλοιώσεων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής «μαζί με την αιμάτωση και σχεδόν ταυτόχρονα σταματά και η οξυγόνωση των ιστών, διότι οι εφεδρείες σε οξυγόνο των ζωτικών οργάνων (καρδιάς και εγκεφάλου) είναι περιορισμένες και εξαντλούνται σε μερικά δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να επέρχεται γρήγορα πλήρης ισχαιμική ανοξία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου