ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις προϊσταμένων και γενικών διευθυντών στο Δημόσιο

μειώσεις-προϊσταμένων-και-γενικών-δι-39770

Με μετρήσιμα στοιχεία, ποσοτικού χαρακτήρα, επιχειρεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προβάλλει τα οφέλη από τη συρρίκνωση δομών και υπηρεσιών στην κεντρική διοίκηση.

Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι αντιδράσεις στο συνδιλακιστικό χώρο των δημοσίων υπαλλήλων για τις προωθούμενες αλλαγές και τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων.

Μείωση κατά 40% των διοικητικών μονάδων στο δημόσιο (τμήματα και διευθύνσεις) αλλά και μικρότερο αριθμό προϊσταμένων προκύπτει από την εφαρμογή νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία. Στα 10.800.00 ευρώ φτάνει το δημοσιονομικό όφελος , σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από την αναδιοργάνωση των δομών στην κεντρική διοίκηση. Μέχρι τις 3 Νοεμβρίου θα έχουν τεθεί σε ισχύ οι προβλέψεις για τους οργανισμούς των υπουργείων και τα προεδρικά διατάγματα που συνδέονται με το νόμο επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο.

Με τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη, η δημόσια διοίκηση θα διαθέτει 4.558 προϊσταμένους από 7.717 που είχε πριν, και το δημοσιονομικό κόστος περιορίζεται στα 16.231.800 ευρώ, από 27.081.000 ευρώ, που ήταν μέχρι τώρα. Οπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι Γενικές Διευθύνσεις μειώνονται σε 93 από 115, οι Διευθύνσεις σε 994 από 1.644 και τα Τμήματα σε 3.324 από 5.763. Διευκρινίζεται ότι το 70% των εργαζομένων απασχολείται πλέον σε επιχειρησιακά θέματα και το 30% με τα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

Οι φορείς με τη μεγαλύτερη συνολική ποσοστιαία μείωση μονάδων είναι τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (για την αντιμετώπιση πιθανόν προβλημάτων σε ό,τι αφορά την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ο νέος του οργανισμός θα εφαρμοστεί από 1η Ιανουαρίου 2015), Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.

Με αφορμή την αναδιοργάνωση της Κεντρικής Διοίκησης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε: «Μετά από δεκαετίες αλλάζουμε τη Δημόσια Διοίκηση. Από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα νέα οργανογράμματα όλων των υπουργείων, αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς αξιολόγησης όλων των δομών που κράτησε πάνω από δυο χρόνια.

Τα νέα οργανογράμματα έχουν πιο λιτές, πιο συνεκτικές δομές, καλύτερα καθορισμένους ρόλους και συνδράμουν και αυτά στο να δημιουργήσουμε ένα Κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξοικονομούνται 11.000.000 ευρώ και τίθενται οι βάσεις για να μπορέσει επιτέλους η Δημόσια Διοίκηση να προσαρμοστεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου