Γιγάντια αποζημίωση για μοιραίο ιατρικό λάθος

Τελευταία ενημέρωση: 2014-10-27, 18:27:49
Γιγάντια αποζημίωση για μοιραίο ιατρικό λάθος

ΒΑΡΙΑ «ΚΑΜΠΑΝΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΕ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αποζημίωση - «μαμούθ» που ξεπερνά το 1,2 εκατ. ευρώ υποχρεώνεται να καταβάλει νοσοκομείο για τον θάνατο γυναίκας δύο εβδομάδες μετά τη γέννηση του παιδιού της, εξαιτίας σοβαρότατου ιατρικού λάθους.

Η υπόθεση απασχολεί εδώ και 14 χρόνια τα δικαστήρια και τώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας «ανοίγοντας» νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων έκρινε ότι πρέπει να διευρυνθούν τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται αποζημίωση, συμπεριλαμβάνοντας και συγγενείς εξ αγχιστείας α’ βαθμού, όπως είναι ο πεθερός, η πεθερά, η νύφη, ο γαμπρός. Το ΣτΕ παρέπεμψε την υπόθεση στο Διοικητικό Εφετείο προκειμένου να προσδιορίσει το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης που δικαιούται η πεθερά της άτυχης γυναίκας, λόγω ψυχικής οδύνης, για τη στενοχώρια και τον πόνο από τον θάνατό της.

Το ολέθριο ιατρικό σφάλμα που έγινε πριν από 14 χρόνια αφορούσε τη γέννηση ενός εμβρύου με καισαρική τομή (λόγω ισχιακής προβολής) με επέμβαση που έγινε από ειδικευόμενους ιατρούς υπό την εποπτεία του διευθυντή του νοσοκομείου. Η γυναίκα είχε ενοχλήσεις σοβαρές τις επόμενες μέρες στο σπίτι της, με εμετούς, ναυτίες, υψηλό πυρετό χωρίς να διαγνωστεί το πραγματικό πρόβλημα, καθώς εντοπίστηκε λιθίαση νεφρού, πιθανή απόφραξη ουρητήρα κ.λπ. που αντιμετωπίστηκε με αντιβίωση. Ωστόσο, με τον θάνατό της λίγες μέρες μετά, η νεκροψία έδειξε ότι μετά την καισαρική τομή οι ιατροί ξέχασαν μέσα στην κοιλότητα της μήτρας υπόλειμμα πλακούντα (διαστάσεων 7Χ6Χ1,2cm) που προκάλεσε διάχυτη σηψαιμία, που κατέληξε σε σηπτικό σοκ.

Ο διευθυντής καταδικάστηκε το 2006 πρωτόδικα σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας που τελικά μειώθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, κάνοντας δεκτές τις αγωγές οκτώ συγγενικών της προσώπων, επιδίκασε αρχικά χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη (λόγω ψυχικής οδύνης) ποσό που προσέγγιζε τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Το Νοσοκομείο προσέβαλε την πρωτόδικη απόφαση με έφεση υποστηρίζοντας ότι τα ποσά που επιδικάστηκαν (σε σύζυγο, γονείς, 3 παιδιά, αδελφό κ.λπ.) είναι εξωπραγματικά και πρωτοφανή, κατατείνοντας όχι σε ανακούφιση και απάβλυνση της οδύνης, αλλά σε πλουτισμό των συγγενών...

Το Δ. Εφετείο Τρίπολης μείωσε τη χρηματική ικανοποίηση περίπου στο μισό, ενώ απέκλεισε από τα πρόσωπα της οικογένειας που δικαιούνται αποζημίωση την πεθερά, στην οποία το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει ποσό ύψους 200.000€. Το Α’ τμήμα ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Ν. Σακελλαρίου (εισηγητής Χ. Κομνηνός) ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας ότι στην έννοια της οικογένειας και των εγγύτερων συγγενών του θύματος που μπορούν να ζητήσουν χρηματική ικανοποίηση γιατί δοκιμάστηκαν ψυχικά από την απώλειά του συγκαταλέγεται και η πεθερά, ως συγγενής εξ αγχιστείας α’ βαθμού.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η αποζημίωση αποσκοπεί στην ηθική παρηγορία και την ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας από τον πόνο που δοκίμασαν και είναι αδιάφορο εάν συζούσαν με το θύμα ή διέμεναν χωριστά.

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=