ΕΛΛΑΔΑ

Εισήγηση για ενοχή του Π.Ψωμιάδη στην υπόθεση της λίμνης Κορώνειας

εισήγηση-για-ενοχή-του-π-ψωμιάδη-στην-υ-57738

Την ενοχή του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για υπόθεση που συνδέεται με τη ρύπανση της αποξηραμένης -πλέον- λίμνης Κορώνειας, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, η εισαγγελέας της έδρας.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε την καταδίκη του κ. Ψωμιάδη για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της απιστίας. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί αύριο το πρωί. Η υπόθεση εξετάζεται σε δεύτερο βαθμό, ενώ πρωτοδίκως ο Παν. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με 3ετή αναστολή.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλα τρία υπηρεσιακά στελέχη της άλλοτε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στα οποία το πρωτόδικο δικαστήριο είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, στον καθένα. Η εισαγγελέας πρότεινε, τώρα, την αθώωση για δύο εξ αυτών και την ενοχή του τρίτου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο πρώην Νομάρχης επέβαλλε πρόστιμα με καθυστέρηση 15 μηνών από τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, μειωμένα μάλιστα κατά περίπτωση έως και 30%. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, στα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε δέκα βιοτεχνίες -ύστερα από σχετικούς ελέγχους- το συνολικό ποσό μειώθηκε κατά 24.660 ευρώ. «Σκοπός του ήταν να προσπορίσει παράνομο περιουσιακό όφελος στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων» τονίζεται στο κατηγορητήριο, το οποίο βασίστηκε στο πόρισμα των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και σε στοιχεία που προσκόμισε ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια, το 2007.

Απολογούμενος, ο Παν. Ψωμιάδης αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι ακολούθησε τις εισηγήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα υποστήριξε ότι ο ορισμός και η μείωσή τους ήταν στη διακριτική του ευχέρεια.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου