ΕΛΛΑΔΑ

Περισυνελέγησαν 74 μετανάστες σε Σάμο-Αγαθονήσι

περισυνελέγησαν-74-μετανάστες-σε-σάμο-α-135597

Σε περισυλλογή 74 μεταναστών προέβησαν την Τετάρτη τα ξημερώματα δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Συγκεκριμένα πρόκειται για 35 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Αγαθονησίου και 39 στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Σάμου.

Τα περιστατικά αυτά καταδεικνύουν την ραγδαία αύξηση της εισροής μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα, καθώς, πλέον συμβαίνουν σε καθημερινή βάση. Για το θέμα αυτό θα μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 12.00 το μεσημέρι της Πέμπτης σε έλληνες δημοσιογράφους και ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη του ο υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «έχω «κουραστεί και βαρεθεί να διαβάζω στον ξένο Τύπο ότι η Ελλάδα δεν συμπεριφέρεται καλά στους μετανάστες, ότι υπάρχουν προβλήματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης και να μην αναφέρεται η χώρα μας ανάμεσα σε αυτές, αλλά και να μην υπάρχει η “συνειδητοποίηση” της διεθνούς κοινής γνώμης για το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε». Και συμπλήρωσε ότι «ενώ τον Αύγουστο, πέρυσι, είχαμε δεχθεί περίπου πάνω από 1.200 – 1.300 μετανάστες, φέτος, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 4.000!»

Για τα αίτια ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως ο λόγος της αύξησης είναι όσα συμβαίνουν σε Συρία, Παλαιστίνη και Βόρειο Ιράκ. Και πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των παρανόμων μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα για δουλειά, αλλά βλέπουμε μια δραματική αύξηση του προσφυγικού ρεύματος, των ανθρώπων, δηλαδή, που έχουν αναγκαστικά εγκαταλείψει τις εστίες τους και ζουν σε κατάσταση προσφυγιάς. «Γιατί μην ξεχνάτε ότι στην Τουρκία φιλοξενούνται πάνω από 1 εκατομμύριο Σύριοι πρόσφυγες και οι οποίοι από τη συνεχιζόμενη κρίση αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να επιστρέψουν στις εστίες τους και έτσι αναζητούν διέξοδο στην Ευρώπη» τόνισε.

Παράλληλα έκανε λόγο για μια καλά στημένη μηχανή αναφερόμενος στους σύγχρονους δουλέμπορους που εκμεταλλεύονται τη δυστυχία των μεταναστών και έναντι χρημάτων τους υπόσχονται μεταφορά σε ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είπε ότι στόχος είναι η εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών λέγοντας πως οι δουλέμποροι έχουν συνεργούς και στη χώρα μας και συμπλήρωσε πως γίνονται εντατικές περιπολίες από σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού αλλά το καλοκαίρι, μια περίοδο που στη θάλασσα κινούνται κάθε είδους σκάφη, είναι δύσκολος ο εντοπισμός των δραστών.

Επιπροσθέτως τόνισε πως «σίγουρα, δεν υπάρχει ούτε η επάρκεια πόρων, ούτε προσωπικού, ούτε μέσων για να πούμε ότι μπορούμε να φυλάξουμε σε όλα τα επίπεδα τα σύνορά μας από αυτό το φαινόμενο, στο βαθμό τον οποίο θα θέλαμε. Για αυτό και ζητάμε την Ευρωπαϊκή συνδρομή. Για αυτό και θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημά μας στην Ευρώπη».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου