Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νότια Ελλάδα - καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Τελευταία ενημέρωση: 2014-08-29, 10:48:23
Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ταρακούνησε τη νότια Ελλάδα - καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

Αισθητός στη μισή Ελλάδα, από την Αθήνα μέχρι το Ηράκλειο της Κρήτης και από την Πελοπόννησο έως τις Κυκλάδες, έγινε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 6:45 το πρωί της Παρασκευής ανατολικά της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή θύματα. Μέχρι τις 7:30 το πρωί δεν είχε γίνει καμία κλήση στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας λόγω του σεισμού.

Στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή».

Το επίκεντρο εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Λακωνίας και Μήλου, περίπου 120 χλμ. ανατολικά των ακτών της Λακωνίας και 145 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας.

Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση από τον ίδιο εστιακό χώρο μεγέθους 4,7 βαθμών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, το εστιακό βάθος του σεισμού προσδιορίζεται στα 80-85 χλμ.

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Τέτοιοι σεισμοί», πρόσθεσε, «δεν μας δημιουργούν κάποια προβληματα».

Μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι το μέγεθος του σεισμού είναι σύνηθες για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Μαρία Σαχπάζη δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα η δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός, αν και, όπως είπε, οι ερευνητές του Ινστιτούτου είναι ακόμη επιφυλακτικοί και παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο, η δόνηση είχε μέγεθος 5,8 Ρίχτερ.

tanea.gr

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=