ΕΛΛΑΔΑ

Την ερχόμενη Παρασκευή ξεκινά ο «Λιμενικός Καλλικράτης»

την-ερχόμενη-παρασκευή-ξεκινά-ο-λιμε-150805

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τους προέδρους των άλλων πολιτικών κομμάτων αναμένεται να στείλουν σήμερα Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Λιμενικών σχετικά με τις ενστάσεις τους αναφορικά με τις αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών και την κατανομή του προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να τεθεί και επισήμως σε εφαρμογή ο «Λιμενικός Καλλικράτης», όπως προβλέπεται στο υπ’ αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών» που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Α’, αρ. φύλλου 125, 29.5.2014).

Πηγές του υπουργείου διαβεβαίωναν πως ο «Λιμενικός Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί κανονικά και δεν τίθεται θέμα «να μπει στο συρτάρι».

Στις αρχές Αυγούστου σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου σημειώνονταν ότι ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπέγραψε απόφαση για την οργανική σύνθεση και κατανομή του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος.

Με την απόφαση αυτή «το 80% του στελεχιακού δυναμικού του Λιμενικού Σώματος κατανέμεται με ορθολογικότερο τρόπο στην επικράτεια, αποκτώντας ενισχυμένη παρουσία σε ακριτικά σημεία, με γνώμονα την θωράκιση των θαλασσίων συνόρων και την αποτελεσματικότερη άσκηση της πολυδιάστατης αποστολής του, προς όφελος των υπηρεσιών».

Άμεση ήταν τότε η αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος που ανέφερε χαρακτηριστικά πως «για ένα «μπράβο» της Τρόικας….«εκπτώσεις στην ασφάλεια, στην αστυνόμευση, στην έρευνα και διάσωση, στη φύλαξη των συνόρων, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στη ναυτιλία, δεν χωρούν».

Έτσι τα κεντρικά λιμεναρχεία, σημείωνε η ΠΕΑΛΣ, θα λειτουργούν με οργανικές συνθέσεις μειωμένες έως και 50% και χαρακτηριστικά έφερε το παράδειγμα του λιμεναρχείου Πειραιά, το οποίο θα λειτουργεί με μειωμένη σύνθεση άνω του 20%, ενώ η αντίστοιχη μείωση για αυτό της Θεσσαλονίκης θα είναι άνω του 50%.

Και επεσήμανε ότι «εν κατακλείδι η απεμπόληση 2.500 περίπου θέσεων εργασίας, εν αντιθέσει με ότι προβλέπεται από το Ν. 4150/2013, δεν αποτελεί ορθολογικότερη κατανομή, ούτε ενίσχυση της παρουσίας του Λ.Σ. σε κρίσιμα σημεία της επικράτειας, αντίθετα πρόκειται για μια πρόχειρη και βίαιη προσαρμογή προς τα κάτω, χωρίς στρατηγική και στόχο αν μιλάμε για την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Σώματος και θα έχει συνέπειες όχι μόνο στο “αξιόμαχο” των στελεχών αλλά κυρίως στις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη».

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος έκανε λόγο σε ανακοίνωση της για «ναυάγιο Καλλικράτη» λέγοντας ότι «η οριζόντια μείωση των οργανικών συνθέσεων του συνόλου των Λιμενικών αρχών, υπηρεσιών, μέσων και ειδικών μονάδων του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, βάζει την ταφόπλακα στην έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενη αναδιάρθρωση των περιφερειακών υπηρεσιών του Αρχηγείου Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ. Ο αρχικός και φιλόδοξος υποτίθεται σχεδιασμός της συνένωσης δυνάμεων για πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχεδιασμό, αποδείχθηκε κενό γράμμα αφού ο πραγματικός στόχος ήταν αφενός η μείωση κατά 25% περίπου του συνόλου των οργανικών θέσεων με συνέπεια την ανισόρροπη κατανομή χωρίς καμία λογική και κανένα σοβαρό επιχείρημα και αφετέρου η μείωση των Λιμενικών αρχών που όπως αποδείχθηκε ήταν λάθος αφού στην πράξη δεν προέκυψε καμία μείωση και καμία εξοικονόμηση πόρων και μέσων».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου