ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές στο Πανεπιστημιακούς

στε-συνταγματικές-οι-περικοπές-στο-πα-176226

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει τελικά εάν οι περικοπές που έγιναν σε μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) είναι αντισυνταγματικές, όπως αυτές έγιναν με τον τελευταίο μνημονιακό νόμο (4093/2012) αναδρομικά από 1/8/2012.

Το Στ’ τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου έκρινε ότι οι προσφυγές τριών καθηγητών πρέπει να απορριφθούν, κρίνοντας ότι με τις μειώσεις που έγιναν δεν παραβιάζονται οι αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Εκρινε όμως ότι, λόγω της μείζονος σπουδαιότητος της υπόθεσης, τον τελικό λόγο θα πρέπει να τον έχει η Ολομέλεια του δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, οι δικαστές του ΣΤ’ τμήματος δέχθηκαν ότι οι επίμαχες μειώσεις έγιναν για λόγους δημοσίου συμφέροντος, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, επισημαίνουν όμως ότι ο χαρακτηρισμός τους ως δημόσιων λειτουργών και η υποχρέωση του κράτους για ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείρισή τους δεν επιβάλει τη μισθολογική εξομοίωση με τους δικαστικούς λειτουργούς ή τους στρατιωτικούς.

Μάλιστα, το τμήμα δέχθηκε ότι το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ, μετά και την τελευταία μείωση, αν και διαμορφώνεται σε μη ικανοποιητικά επίπεδα, παρά ταύτα δεν διακυβεύεται το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης των καθηγητών.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου