ΕΛΛΑΔΑ

«Είχαν τόση μανία, που πυροβολούσαν στα τυφλά. Αλλα παιδιά ήταν γεμάτα αίματα»

είχαν-τόση-μανία-που-πυροβολούσαν-στ-183298

«Οταν άρχισαν να πυροβολούν, πρόλαβα κι έτρεξα στα χωράφια. Ακουγα τους συμπατριώτες μου να ουρλιάζουν και να πέφτουν στο χώμα. Είχαν τόση μανία, που πυροβολούσαν στα τυφλά. Αλλα παιδιά ήταν γεμάτα αίματα. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε».

Ο Μοχάμεντ από το Μπανγκλαντές, εργάτης στα φραουλοχώραφα, ήταν από αυτούς που πρόλαβαν και σώθηκαν την τελευταία στιγμή και δεν τραυματίσθηκαν στο μακελειό που εκτυλίχθηκε στις 17 Απριλίου του 2013.

Τα σκάγια από τους πυροβολισμούς των τριών επιστατών που πυροβόλησαν στο ψαχνό εργάτες στα φραουλοχώραφα όταν ζήτησαν τα μεροκάματα που τους χρωστούσαν αποκάλυψαν την ομερτά που επικρατούσε χρόνια στην καλλιέργεια φράουλας με συνθήκες σύγχρονης δουλείας οι οποίες συνέθεταν έναν εργασιακό μεσαίωνα σκληρής εκμετάλλευσης με μαύρη και πολλές φορές απλήρωτη εργασία.

Οι επιστάτες του ιδιοκτήτη της καλλιέργειας φράουλας, σύμφωνα με τις κατηγορίες, άνοιξαν πυρ και πυροβόλησαν ανεξέλεγκτα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 35 εργαζόμενους. Η κατάσταση ήταν φορτισμένη από καιρό στα φραουλοχώραφα του επιχειρηματία Νίκου Βαγγελάτου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2013 είχε προσλάβει τουλάχιστον 200 εργάτες κυρίως από το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές με την υπόσχεση να τους πληρώνει 22 ευρώ μεροκάματο. Τους τελευταίους όμως έξι μήνες πριν από το επεισόδιο και σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα δεν τους πλήρωνε χρωστώντας τους συνολικά, σύμφωνα με τις καταγγελίες, 150.000 ευρώ.

«ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ». Οι εργάτες δούλευαν από το πρωί μέχρι το βράδυ στα χωράφια. «Από την αρχή δεν μας φέρονταν καλά» περιέγραψε τότε ένα από τα θύματα. «Μας έβαζαν να δουλεύουμε πάνω από δέκα ώρες και ενώ μας είχαν πει ότι θα παίρνουμε 22 ευρώ, δεν παίρναμε τίποτα».

Επί μέρες οι εργάτες παρακαλούσαν για τα μεροκάματά τους και το μόνο που εισέπρατταν ήταν αναβολές και υποσχέσεις. Η ατμόσφαιρα με τους απλήρωτους εργάτες ήταν ασφυκτική και το ξέσπασμα ήταν θέμα χρόνου. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε γύρω στις 6 το απόγευμα της 17ης Απριλίου 2013 όταν περίπου 200 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν κοντά στην είσοδο της καλλιέργειας δίπλα στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου σε μια τελευταία προσπάθεια να πληρωθούν. Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν ξύλα.

Τα πνεύματα άναψαν και άρχισε έντονος διαπληκτισμός με τους τρεις επιστάτες. Τότε σύμφωνα με την ενημέρωση της Αστυνομίας οι τρεις επιστάτες αποχώρησαν από το σημείο. Επέστρεψαν όμως εφοδιασμένοι με δύο κυνηγετικά όπλα κι ένα πιστόλι. Οι σκηνές που ακολούθησαν συγκλονίζουν.

Οι εργάτες εισέπραξαν αντί για τα μεροκάματά τους σκάγια. Επικράτησε απόλυτος πανικός, ενώ όσοι από τους μετανάστες δεν είχαν τραυματιστεί προσπάθησαν να τρέξουν και να βρουν καταφύγιο σε παραπήγματα στα χωράφια. Μία ημέρα αργότερα συνελήφθη στη Λάππα Αχαΐας ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης καλλιέργειας φράουλας. Τη διερεύνηση της υπόθεσης ανέλαβε το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Ασφάλειας Αττικής.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου