ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτροπληξία με νέες αυξήσεις

ηλεκτροπληξία-με-νέες-αυξήσεις-851206

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τουλάχιστον για το α τρίμηνο του 2009, αναμένεται να επιφέρει η ρήτρα καυσίμων, που με νομοθετική ρύθμιση ενσωματώνεται στους λογαριασμούς από την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους. Την εκτίμηση έκανε ο αντιπρόεδρος της ΔΕΗ, Νίκος Χατζηαργυρίου, σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του 6ου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου για την ηλεκτρική ενέργεια, με θέμα «Med Power 2008», που ξεκίνησε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηαργυρίου, η αναμενόμενη αύξηση -παρά τη συνεχιζόμενη πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου- αποδίδεται στο γεγονός ότι μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ εξαρτάται από το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς ακολουθεί με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών την πορεία των τιμών του πετρελαίου.

«Εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τάση του πετρελαίου και μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου, τότε τα τιμολόγια θα αναπροσαρμοστούν. Η ΔΕΗ δεν θα πρέπει ούτε να επωφελείται ούτε να ζημιώνεται από τις αυξήσεις των διεθνών τιμών των καυσίμων», σημείωσε.

Πάντως ο κ. Χατζηαργυρίου επεσήμανε ότι ο μηχανισμός της ρήτρας καυσίμων επιδέχεται τροποποιήσεων, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τις ποσότητες ενέργειας που εισάγει η ΔEH, οι τιμές των οποίων διαμορφώνονται, επίσης, με βάση τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ, στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω αυξήσεων στα τιμολόγια, χωρίς όμως μια τέτοια προοπτική να μπορεί να αποσυρθεί από το τραπέζι των συζητήσεων, καθώς, όπως είπε, σήμερα τα έσοδα της επιχείρησης είναι διαπιστωμένο ότι δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

«Με κάποιο τρόπο πρέπει να βρεθεί ένα ισοζύγιο εξόδων – εσόδων, δηλαδή του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της διάθεσής της. Αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι δεν υπάρχει ισορροπία, η οποία μπορεί να έλθει είτε με κάποια αύξηση τιμολογίων είτε με κάποια κρατική επιχορήγηση», ανέφερε ο κ. Χατζηαργυρίου.

Επίκαιρη επερώτηση
του ΠΑΣΟΚ

Επίκαιρη επερώτηση κατέθεσαν τη Δευτέρα προς τον υπουργό Ανάπτυξης, 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με θέμα τις πολιτικές της κυβέρνησης, που οδηγούν τη ΔΕΗ σε οικονομική κατάρρευση και μαρασμό, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον Έλληνα καταναλωτή, στην επιχειρηματικότητα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην οικονομία της χώρας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.
Στην επερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Το 2004 η κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέλαβε από το ΠΑΣΟΚ μία βιώσιμη, κερδοφόρα, εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πολλά υποσχόμενη δημόσια επιχείρηση, με σχέδιο για την περαιτέρω ανάπτυξή της, εντός και εκτός Ελλάδας και σε παράλληλες δραστηριότητες, με νέες επενδύσεις και σχέδιο για την ενίσχυση του ενεργειακού ισοζυγίου της, φθηνό ρεύμα στον καταναλωτή και κέρδη στην επιχείρηση 500 εκ. ευρώ προ τόκων και φόρων ή 310 εκ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Η δυσμενής οικονομική πορεία που ξεκίνησε το 2004 με πτώση των κερδών κατά 23%, συνεχίσθηκε το 2005 με 57%, το 2006 με 83% και σήμερα έπιασε πάτο, αφού το Α΄ εξάμηνο του 2008 η πτώση που καταγράφηκε είναι 212% συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007, ενώ η πρόσκαιρη αύξηση που παρουσίασε το 2007 προερχόταν αποκλειστικά από την πώληση της ΤΕΛΛΑΣ.

Η πορεία των μετοχών στο χρηματιστήριο είναι αντίστοιχη, δηλαδή, κάθετη πτώση και με σημερινή τιμή ανά μετοχή να κοστολογείται κάτω από τις τιμές εισαγωγής στο χρηματιστήριο το 2001, έχοντας απολέσει η εταιρία κεφαλαιοποίηση περισσότερο από 6,09 δισ. ευρώ.

Το μεγάλο θύμα της οικονομικής κατάρρευσης της ΔΕΗ, ο ελληνικός λαός, ο οποίος και ανέλαβε να πληρώσει τον τελικό λογαριασμό με τις αυξήσεις στο ρεύμα να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, αφού για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά είχαμε μέσα σε 22 μήνες αύξηση 23,4% στο οικιακό τιμολόγιο. Συνολικά, ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσε παραπάνω από ένα δισ. ευρώ από το 2005 μέχρι σήμερα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου