ΕΛΛΑΔΑ

Γέφυρα βοήθειας με συμμετοχή του στρατού

γέφυρα-βοήθειας-με-συμμετοχή-του-στρα-194910

Νύχτα μεγάλης αγωνίας ήταν η χθεσινή για χιλιάδες Κεφαλονίτες και ιδιαίτερα για τους κατοίκους στο Ληξούρι, μετά τον δεύτερο μεγάλο σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που χτύπησε ξανά το νησί.

Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αρνήθηκε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους, τουλάχιστον «παγωμένοι» από τη νέα πραγματικότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου δημιουργεί εντελώς καινούργια δεδομένα στο νησί του Ιονίου, που βιώνει μία από τις ισχυρότερες δοκιμασίες της σύγχρονης ιστορίας του.

Το ΓΕΕΘΑ έστησε μέσα στη νύχτα αερογέφυρα για τη μεταφορά βατραχανθρώπων στην Κεφαλονιά, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προσεγγίσουν τα πολεμικά πλοία που ήδη έχουν καταπλεύσει στην περιοχή.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με αρμόδια στρατιωτική πηγή, ο χθεσινός σεισμός δεν προκάλεσε μόνο μεγάλες καταστροφές στο λιμάνι του Ληξουρίου, αλλά, όπως εκτιμάται, στάθηκε αιτία για βίαιες μεταβολές στον πυθμένα των ακτών του νησιού.

Το απόγευμα της Δευτέρας για την Κεφαλονιά αναχώρησε άλλο ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, μεταφέροντας επιπλέον σκηνές και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ ήδη στο νησί έχουν μεταφερθεί άνδρες των Ο.Υ.Κ.

Βάσει του σχεδιασμού που έχει κάνει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος που βρίσκεται στο νησί, οι βατραχάνθρωποι με το πρώτο φως της ημέρας θα ελέγξουν τη μορφολογία του βυθού κοντά στην προβλήτα στο λιμάνι του Αργοστολίου, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η προσέγγιση και πρόσδεση των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Ηδη στο νησί βρίσκεται το «Χίος», που θα μετατραπεί σε «ξενοδοχείο» για 250 άτομα. Στο ίδιο πλοίο βρίσκονται στρατιωτικοί γιατροί και κινητή ιατρική μονάδα για παροχή πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον χρειαστεί. Στα ανοιχτά της Κεφαλονιάς πλέει και το αρματαγωγό «Προμηθέας», που μεταφέρει δύο κινητά ιατρεία εκστρατείας, φάρμακα και ξηρά τροφή. Χθες απέπλευσε και το «Ικαρία» μεταφέροντας εκσκαφείς, ρυμουλκά, υδροφόρες, βαρέα οχήματα του μηχανικού, κινητά μαγειρεία, χημικές τουαλέτες και έναν σταθμό τηλεπικοινωνίας με δορυφορικά τηλέφωνα. Το σχέδιο «Δευκαλίων» θα τελεί εν ισχύ μέχρι τη λήξη της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Στο μεταξύ, εκατοντάδες είναι οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν πλέον το ενδεχόμενο να βρεθούν άστεγοι. Ενδεικτικό είναι πως μετά τον πρώτο σεισμό της προπερασμένης Κυριακής είχαν προλάβει να ελεγχθούν πάνω από 1.700 σπίτια.
Από αυτά τα μισά, σύμφωνα με τον γ.γ. Δημοσίων Εργων Στράτο Σιμόπουλο, που βρίσκεται στο νησί, είχαν κριθεί προσωρινώς μη κατοικήσιμα. Τώρα οι έλεγχοι θα αρχίσουν ξανά από την αρχή. «Τα κτίρια πρέπει να επανελεγχθούν διότι σίγουρα σε αρκετά από αυτά προξενήθηκαν πρόσθετες βλάβες, ιδιαίτερα σε όσα είχαν ήδη εμφανιστεί ρωγμές και είχαν χαρακτηριστεί ?κίτρινα?», επισημαίνει ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής του ΕΜΠ, που βρίσκεται στο νησί.

Από το μείον
«Τώρα ξεκινούμε από το μείον, όχι από το μηδέν», σημείωνε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Καρύδης, προειδοποιώντας πως «δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους οι Κεφαλονίτες αν αυτά έχουν χαρακτηριστεί ?κίτρινα?». Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Σπυράκος, διευθυντής του Εργαστηρίου Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, εκτιμά πως οι ήδη υπάρχουσες βλάβες θα επιδεινωθούν σε μεγάλο βαθμό από τους μετασεισμούς.

Εκατοντάδες πέρασαν χθες τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, καθώς η στέγαση είναι πλέον το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. «Στο πλοίο -Ελευθέριος Βενιζέλος- διαμένουν μέχρι στιγμής 450 άτομα, αλλά αυτός ο αριθμός αλλάζει συνέχεια. Μπορεί να φιλοξενήσει 1.300 άτομα», μας έλεγε χθες το βράδυ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης που βρίσκεται στο νησί. Σε βραδινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν λεωφορεία των ΚΤΕΛ, δύο φεριμπότ ανοιχτού τύπου («παντόφλες») που βρίσκονται στο λιμάνι και το κλειστό γυμναστήριο για τις ανάγκες στέγασης στο Ληξούρι, ενώ υπήρχε πρόβλεψη να στηθούν σκηνές στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου. Τη σίτιση των σεισμοπλήκτων ανέλαβαν η Αρχιεπισκοπή Αθηνών μέσω της ΜΚΟ «Αποστολή» και ο στρατός και αναμένεται να διανέμουν περίπου 1.000 μερίδες φαγητού καθημερινά.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
Βομβαρδισμένο τοπίο, πιο πολλά τα ακατάλληλα σπίτια
«Στο αυτοκίνητό μας θα κοιμηθούμε. Φοβόμαστε επειδή όλοι λένε πως μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός».

Η Ελένη Λουκέρη μένει στο Ληξούρι και χθες ήταν μία από τους εκατοντάδες ανθρώπους που κοιμήθηκαν έξω από τα σπίτια τους. «Απαγορεύεται να μπούμε στα σπίτια ακόμη κι αν είχαν κριθεί κατάλληλα. Ακούμε με ντουντούκα που κυκλοφορεί στους δρόμους τις ανακοινώσεις, όπως γινόταν το 1950. Δυστυχώς το Ληξούρι έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές. Πολλά κτίρια που ήταν μέχρι πρότινος κατοικήσιμα τώρα δείχνουν κατεδαφιστέα. Πολλά έχουν πάρει μεγάλη κλίση. Οι οικοσκευές καταστράφηκαν. Δεν έχουμε ποτήρι να πιούμε νερό». Για «βομβαρδισμένο τοπίο» μιλά ο 30χρονος Γεράσιμος Γαλάτης, που μένει με τους γονείς του στα Χαβριάτα. «Το σπίτι μας είχε βγει πράσινο στον προηγούμενο σεισμό αλλά δεν θα μπούμε μέσα. Με το αυτοκίνητα γυρίζουμε. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε τη νύχτα. Σκεφτόμαστε ακόμη και να φύγουμε για την Αθήνα».

ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ
Αποκλεισμένο από ξηράς το Ληξούρι, «βυθίστηκε» το λιμάνι
Εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και υποδομές προκάλεσε ο νέος μεγάλος σεισμός που ταρακούνησε χθες την Κεφαλονιά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου.

Οι Ληξουριώτες παρέμεναν χθες στην ουσία αποκλεισμένοι από το υπόλοιπο νησί. Ο μοναδικός δρόμος που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι παρέμενε κλειστός για τους πολλούς. Περνούσαν μόνο όσοι είχαν ειδική άδεια και όσοι ήθελαν με δική τους ευθύνη, καθώς υπήρχε κίνδυνος από μετασεισμούς και κατολισθήσεις.
Την ίδια στιγμή το λιμάνι του Ληξουρίου υπέστη σοβαρές ζημιές από τα 5,9 Ρίχτερ κι εμφάνιζε την εικόνα βομβαρδισμένου τοπίου. Κρηπιδώματα έφυγαν, σκάφη βγήκαν στη στεριά και ήταν αδύνατο να δέσει καράβι. Καθιζήσεις, ρωγμές και κατολισθήσεις «πλήγωσαν» σε εκτεταμένη κλίμακα το οδικό δίκτυο του νησιού, αν και ο διευθυντής Πολιτικής Προστασίας του δήμου, Χαράλαμπος Τουμάσης, υποστήριζε χθες πως δεν υπάρχει οικισμός αποκλεισμένος. Το Ληξούρι έμεινε χωρίς νερό, καθώς η σεισμική δραστηριότητα επηρέασε την ποιότητά του και τραυμάτισε το δίκτυο. Προβλήματα υπήρξαν και στην ηλεκτροδότηση.

Από τα Ρίχτερ δεν έμεινε ανεπηρέαστο το αεροδρόμιο. Το τσεκ ιν γίνεται στο πάρκινγκ, ενώ ζημιές υπέστη και ο πύργος ελέγχου. Οι τουριστικές υποδομές άντεξαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ξενοδόχων Σπύρο Γαλιατσάτο, ο οποίος τόνισε πως δεν υπήρξαν νεότερες ζημιές μετά τον χθεσινό σεισμό. Το νοσοκομείο του Ληξουρίου παραμένει κλειστό μέχρι να πραγματοποιηθεί δευτερογενής έλεγχος, μας έλεγε χθες ο επικεφαλής της 6ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Κατσίβελας. Από τη χθεσινή δόνηση υπήρξαν 10 μικροτραυματισμοί. Στο νησί υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί του στρατού και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να παράσχουν υπηρεσίες υγείας.

Παρών ο Ιερώνυμος
Την κρισιμότητα της κατάστασης καταδεικνύει και ο συναγερμός που σήμανε σε υπουργούς και άλλους αξιωματούχους που ήδη μετέβησαν ή αναμένεται να μεταβούν στην Κεφαλονιά. Χθες στο νησί του Ιονίου βρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. «Οι ανάγκες σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή είναι τεράστιες. Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ληξουρίου διαμένουν στο γυμναστήριο της πόλης και στα αυτοκίνητά τους. Η πρώτη καταγραφή έδειξε ότι απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 μερίδες φαγητού καθημερινά στο Ληξούρι», τόνισε στο «Εθνος» ο διευθυντής τη«Αποστολής» Κ. Δίμτσας.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ
Μεγάλωσαν οι ζημιές σε εκκλησίες-μνημεία
Επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον χθεσινό σεισμό οι ζημιές σε ορισμένες εκκλησίες της Κεφαλονιάς που παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και είχαν «πληγωθεί» από τον σεισμό της προπερασμένης Κυριακής.
Σημειώνεται πως μετά τον πρώτο σεισμό είχε καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη και ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως η Αγία Θέκλα, ο Aγιος Δημήτριος, ο Aγιος Σπυρίδων, ο Aγιος Θεόδωρος, η Παναγία Φανερωμένη. Επίσης ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων. Στο μουσείο πάντως και σε άλλα μνημεία φαίνεται πως δεν αλλάζουν πολλά σε σχέση με τον πρώτο σεισμό, κάποιες ρωγμές μόνο έχουν μεγαλώσει, έλεγαν χθες αρχαιολόγοι.

Σημειώνεται πως μετά τον πρώτο σεισμό της προπερασμένης Κυριακής το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα στις τοιχοποιίες του, ενώ περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Στην παραλία του Μύρτου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και βράχια έφραξαν τον δρόμο που κατεβαίνει στην παραλία-σύμβολο της Κεφαλονιάς.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου