ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για ψευδή εντολή εκκένωσης του Ληξουρίου

εισαγγελική-έρευνα-για-ψευδή-εντολή-ε-195728

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν καταγγελίες κατοίκων στο Ληξούρι ότι κάποιοι περνούν από τους δρόμους και τους καλούν να εγκαταλείψουν την πόλη.

Η έρευνα θα γίνει, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι αναφορές αυτές και να εντοπιστεί το άτομο που προκαλεί πανικό στους σεισμόπληκτους κατοίκους.

Άμεσα αντέδρασε η Πυροσβεστική, η οποία με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «με αφορμή ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης της περιοχής του Ληξουρίου, σάς γνωρίζουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ουδέποτε εξέδωσε τέτοια ανακοίνωση».

Παράλληλα, στελέχη της Πυροσβεστικής διευκρίνιζαν ότι ουδείς ένστολος έχει προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.

Ένταξη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης

Εν τω μεταξύ, την ένταξη της Κεφαλονιάς στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Από τις υπηρεσίες του υπουργείου έχει ήδη αποσταλεί η σχετική ενημέρωση προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην Κεφαλονιά μεταβαίνει κλιμάκιο του υπουργείου, για να βοηθήσει στην καταγραφή των ζημιών και τη συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικών για την υποβολή της σχετικής αίτησης στην ΕΕ.

Την Τρίτη, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Σπ.Σπύρου, τον αντιπεριφερειάρχη Σ.Κουρή και τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλ.Παρίση για τις δυνατότητες συνδρομής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης προς την Ελλάδα για την αποκατάσταση ζημιών από τους σεισμούς που έπληξαν την Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό, μια περιοχή μπορεί να ενισχυθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: τεκμηριωμένη επίπτωση στο ΑΕΠ της Περιφέρειας, επηρεασμός του 50% του τοπικού πληθυσμού για χρονικό διάστημα όχι λιγότερο από έναν χρόνο από τις φυσικές καταστροφές (π.χ. μακροχρόνια διαμονή σε προσωρινά καταλύματα, διακοπή λειτουργίας δικτύων υποδομών) και σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και την οικονομική δραστηριότητα.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού στις οποίες έχει ήδη προβεί το κράτος.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου