ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου για τους πληγέντες της Κεφαλονιάς

αγώνας-δρόμου-για-τους-πληγέντες-της-κ-197036

Μάχη με τον χρόνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή ελλείψεων στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά δίνει ο κρατικός μηχανισμός, ενώ η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται και χιλιάδες κατοίκοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Από το πρωί διεξάγονται διεργασίες με τη συνδρομή του στρατού για την δημιουργία καταυλισμού με μαγειρείο στον Άγιο Αντώνη, προκειμένου να μπορεί να στεγαστεί κανονικά ο άστεγος πληθυσμός.
Περίπου 100 στρατιώτες αποβιβάστηκαν με ελικόπτερο Super Puma στο λιμάνι του Ληξουρίου, και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο σημείο που θα στηθεί ο καταυλισμός.

Μιλώντας το πρωί στον Σκάι, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος σημείωσε ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτίρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές να ανέρχεται πλέον στο 55%.

Τόνισε, δε, πως, με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι σεισμόπληκτοι θα δικαιούνται διετή επιδότηση από 200 έως 400 ευρώ στο ενοίκιο που θα καταβάλουν, ανάλογα με τις οικογενειακές τους ανάγκες.
Σχετικά με τις προτεραιότητες των αρχών, υπογράμμισε πως πρώτος στόχος είναι να καταστεί το νησί «λειτουργικό», με έργα για την αποκατάσταση λιμανιών και του οδικού δικτύου. «Καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν προβλήματα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου» επισήμανε.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί σε σχολικές μονάδες του νησιού, ο γγ Δημοσίων Έργων δήλωσε πως σοβαρά προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε 3 με 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες.
Τέλος, κάλεσε τους κατοίκους να ακούν μόνο «υπεύθυνες φωνές», καθώς το «κύριο πρόβλημα είναι ο πανικός».

Κυβερνητική σύσκεψη το απόγευμα
Η αποτίμηση των μέχρι στιγμής δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα συμμετάσχουν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Ειδικότερα, θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Δημήτρης Αβραμόπουλος, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γιάννης Στουρνάρας, Γιάννης Μιχελάκης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Δένδιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη.
Επίσης θα συμμετάσχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Κεδίκογλου: Οι υπουργοί δεν πάνε για πασαρέλα στην Κεφαλονιά
Τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά υπερασπίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.
«Κανένας υπουργός δεν πάει για πασαρέλα. Πάει για να κάνει δουλειά και να δώσει οδηγίες επιτόπου», τόνισε ο κ.Κεδίκογλου μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ο κ.Κεδίκογλου έκανε λόγο για τεράστια προσπάθεια εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού.
Αναφερόμενος στις επικρίσεις σχετικά με τις σκηνές που στήθηκαν στο νησί, ο κ. Κεδίκογλου διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μια προσωρινή λύση, υπογραμμίζοντας ότι οι πληγέντες «δεν πρόκειται να μείνουν σε σκηνές» και ότι καταφθάνουν κοντέινερ.

Στο νησί και ο Αλέξης Τσίπρας
Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει στις 14:00 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και τα χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.
Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα υποδεχτούν οι βουλευτές του κόμματός του, Σοφία Σακοράφα, Θεανώ Φωτίου και Αφροδίτη Θεοπευτάτου, καθώς και ο υποψήφιος, με τον ΣΥΡΙΖΑ, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Θεοτοκάτος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου