Σκάνδαλο με χρυσά εφάπαξ αποκάλυψε ο Μηταράκης

σκάνδαλο-με-χρυσά-εφάπαξ-αποκάλυψε-ο-μ-200857
ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Χωρίς τέλος φαίνεται πως είναι τα… χρυσά – διπλά εφάπαξ στο Δημόσιο. Τα 180.000 ευρώ άγγιζε το δεύτερο εφάπαξ που απο…λάμβαναν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, κατά την συνταξιοδότησή τους, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, το 1989 εργαζόμενοι, εταιρεία και εθνική ασφαλιστική προχώρησαν σε ιδιωτικό συμφωνητικό για δεύτερο εφάπαξ, στο οποίο προβλέπονταν ότι οι εισφορές θα ήταν 60% από την εταιρεία και 40% από τους εργαζόμενους. Στην συμφωνία υπήρχε και μια ρήτρα που προέβλεπε ότι αν συμβεί οποιαδήποτε ζημιά θα την πληρώνει αποκλειστικά το κράτος.

Στην πορεία των χρόνων το κράτος έφθασε να πληρώνει το 98% των εισφορών και οι εργαζόμενοι μόλις το 2%. Το 2011 οι εργαζόμενοι σε συμφωνία με την εταιρεία αποφάσισαν να λήξει το συμβόλαιο αυτό, καθώς δεν υπήρχαν χρήματα στο αποθεματικό και όλα τα κόστη να τα επωμιστεί το κράτος. Επίσης συμφώνησαν να πληρώσει όλα τα χρήματα το κράτος γι’ αυτούς που έπρεπε να λάβουν το υπόλοιπο εφάπαξ.

Από τους συνολικά 150 εργαζόμενους το δεύτερο εφάπαξ το έχουν λάβει 120 εργαζόμενοι και ο σύλλογος των εργαζομένων ζητά να το λάβουν και οι υπόλοιποι 30 εργαζόμενοι. Ο κ. Μηταράκης απαντά ότι το κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα, καθώς η εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση.

Με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών και γενικό γραμματέα Εσόδων ο υφυπουργός Ανάπτυξης ζητά να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος δεκαετίας και να ελεγχθούν ονομαστικά οι φορολογικές δηλώσεις των εργαζομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν φορολογηθεί για το διπλό εφάπαξ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου