Αντώνης Τσελέντης:Η ΔΕΥΑΜΒ

αντώνης-τσελέντηςη-δευαμβ-201191

Για πρώτη φορά χθες οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ το είπαν τόσο καθαρά, όχι για προληπτικούς λόγους, έτσι όπως επιβάλλει η συνήθης συνδικαλιστική πρακτική, αλλά η ίδια η εξέλιξη των γεγονότων. Ο, τι δηλαδή οι πρακτικές που υιοθετούνται, η μία μετά την άλλη, οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι απώτερος στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι η εκχώρηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης στους ιδιώτες.

Το πάγωμα των προσλήψεων σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των διοικητικών ορίων των αρμοδιοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ έχει οδηγήσει σε οριακές καταστάσεις τη λειτουργία της επιχείρησης, το προσωπικό της οποίας τρέχει και δεν …προλαβαίνει.

Η έλλειψη προσωπικού οδήγησε τη Διοίκηση στην καθιέρωση υπερωριακής απασχόλησης σε μία σημαντική μερίδα από τα 140 άτομα της επιχείρησης που καλούνται τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες να εργαστούν υπερωριακά, προκειμένου να είναι ομαλή η λειτουργία υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και η παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν ωράριο και δεν γνωρίζουν μέρα και χρόνο. Ο βιολογικός για παράδειγμα δεν λειτουργεί με το καθιερωμένο πενθήμερο. Δεν έχουν ωράριο οι βλάβες στους αγωγούς ύδρευσης και οι αποφράξεις σε κάποιο φρεάτιο της αποχέτευσης. Με αυτά και με αυτά η Διοίκηση, αντιλαμβανόμενη ότι δεν έχει το αναγκαίο προσωπικό προχώρησε στην κατάρτιση με τις βάρδιες στις εγκαταστάσεις του βιολογικού και στο συνεργείο βλαβών. Ο Επίτροπος δεν υπέγραψε τα εντάλματα πληρωμών για την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων για το μήνα Δεκέμβριο με το σκεπτικό ότι αυτές οι εργασίες δεν δικαιολογούνται και ότι υπερωριακή απασχόληση νοείται μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις π.χ. μία πλημμύρα όπου χρειάζεται να επιστρατευτεί το σύνολο των δυνάμεων της Επιχείρησης. Προφανώς θεωρούσε αυτονόητο ότι το προσωπικό της Επιχείρησης επαρκεί για να βγαίνουν χωρίς προβλήματα οι βάρδιες. Αυτό όμως δεν ισχύει. Πριν την κρίση το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ για τις ανάγκες των πρώην Δήμων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας ήταν περίπου 200 άτομα. Σήμερα είναι 140 περίπου και εκτός των Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας έχει επεκτείνει το πλέγμα των δραστηριοτήτων της στην Πορταριά, στον Ιωλκό, στη Μακρινίτσα, στην Αγριά, στην Αρτέμιδα και στη Νέα Αγχίαλο.

Οι εργαζόμενοι δικαιολογημένα υποστηρίζουν ότι απλήρωτη εργασία δεν είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν και επιμένουν πως αν δεν λυθεί το πρόβλημά τους τότε δεν θα εργάζονται Σαββατοκύριακα και αργίες από την ερχόμενη Δευτέρα. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αυτό. Μη επαρκή παροχή υπηρεσιών στους καταναλωτές και σταδιακή απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Επιχείρησης, για να οδηγηθεί σταδιακά και χωρίς πολλές – πολλές κοινωνικές αντιδράσεις, στα χέρια των ιδιωτών…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου