Τα πρόστιμα των αυθαιρέτων θα «βοηθήσουν» την Κεφαλονιά

Τελευταία ενημέρωση: 2014-02-10, 18:49:28
Τα πρόστιμα των αυθαιρέτων θα «βοηθήσουν» την Κεφαλονιά

Όλα τα ποσά των προστίμων για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης επί των ακινήτων στους πληττόμενους από τον σεισμό δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, τα οποία θα συγκεντρωθούν σύμφωνα με τον νόμο 4178/2013, πρόκειται να διατεθούν αποκλειστικά για χρηματοδότηση των τοπικών δήμων, «ώστε να αποκατασταθούν πιο σύντομα οι δημόσιες υποδομές, οι κοινόχρηστοι χώροι και τα δημόσια κτίρια» ύστερα από νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης.

«Είναι μία ρύθμιση που φέρνουμε, ειδικά για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Η περιοχή χτυπήθηκε από σεισμούς και χρειάζεται την αρωγή του κράτους» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «το περιβαλλοντικό ισοζύγιο είναι μία κοινωνικά δίκαιη αναδιανομή για λόγους περιβαλλοντικής αποκατάστασης».

Τα πρόστιμα που θα εισπραχθούν πρόκειται να κατατεθούν στο «πράσινο» ταμείο και με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και ΠΕΚΑ δύναται να καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

Όπως έκανε γνωστό το ΥΠΕΚΑ, μεταξύ άλλων, δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου για την πολεοδομική και περιβαλλοντική αποκατάσταση, καθορίζονται, ενδεικτικά, οι εξής: Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων εντός δασικής και αναδασωτέας έκτασης, αρχαιολογικών χώρων, κατεδαφίσεις επικινδύνων ετοιμόρροπων κτισμάτων, δημιουργία, διαμόρφωση νέων, καθώς και ανάδειξη, διαχείριση και συντήρηση υφισταμένων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Επίσης, περιβαλλοντικές δράσεις προβλέπονται για τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων πρασίνου με υπόγειους χώρους στάθμευσης οχημάτων, αποκατάσταση δημοσίων διατηρητέων κτιρίων και μνημείων, συντήρηση, βελτίωση και αναβάθμιση της διαμόρφωσης ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, παιδότοπων και πλατειών, ανακατασκευή, επισκευή- συντήρηση πεζοδρομίων ή και πεζόδρομων, ανάδειξη και προστασία περιοχών που χρήζουν ειδικής προστασίας μέσω αναπλάσεων.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΚΑ, πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή του νόμου 4178/2013 όσον αφορά το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, με τον οποίο προβλέπεται ότι το 100% των προστίμων που έχουν συγκεντρωθεί, ή θα συγκεντρωθούν από την περιοχή, επιστρέφουν στην ίδια περιοχή για συγκεκριμένες δράσεις.

newpost.gr

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=