Αντώνης Τσελέντης: Φοροφακέλωμα

αντώνης-τσελέντης-φοροφακέλωμα-213875

Οταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα η WashingtonPostέγραψε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως μία χώρα θα πάει μπροστά και θα πατάξει τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία, όταν η αναζήτηση του ασφαλιστικού βίου των ελλήνων, όπως κα το φορολογικό τους προφίλ, δεν γίνεται ηλεκτρονικά αλλά χειρωνακτικά μέσα από σωρούς φακέλων που σκονίζονταν στα υπόγεια των αρμόδιων υπουργείων και οργανισμών…

Αυτά τα έλεγαν οι αμερικανοί το 2009. Πέντε χρόνια αργότερα ξενίζει κάποιους το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών ζητά από τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ότι οφείλουν να το ενημερώνουν κάθε μήνα για μία σειρά από συναλλαγές.

Κάποιοι έκαναν λόγο για φακέλωμα όλων των συναλλαγών και … ξινίζουν τα μούτρα τους. Οι νόμιμοι και αυτοί που δεν έχουν να κρύψουν κάτι δεν έχουν λόγο να δυσφορούν. Εκείνοι που επιδιώκουν να μη δηλώσουν όλα τα έσοδά τους ασφαλώς και δυσανασχετούν.

Είναι προφανές, ότι η παραπάνω πρόθεση του Υπουργείου Οικονομικών έχει ως στόχο να προχωρήσει σε ευρείες διασταυρώσεις στοιχείων.

Κάποιοι δυσανασχέτησαν ακόμη περισσότερο γιατί σε αυτά τα στοιχεία συμπεριλαμβάνονται δαπάνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ποιος μπορεί να διαφωνεί για τα πρώτα και για τα δεύτερα ; Ξεχάσαμε ότι πριν λίγα χρόνια γιατροί του ΙΚΑ έπαιρναν βιβλιάρια ασθενών εν αγνοία τους και έγραφαν αράδα ορθοπαιδικά υλικά τα οποία, οι δήθεν «ασθενείς» δεν είχαν προμηθευτεί ποτέ ; Ότι μέσα από το ίδιο το πρώην ΙΚΑ υπήρχε κατεύθυνση για αξονικές σε συγκεκριμένα διαγνωστικά κέντρα ; Είναι μερικά περιστατικά από το πάρτυ που γίνονταν μέχρι τα χρόνια της κρίσης.

Είναι επίσης προφανές ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει και έχει αναβαθμίσει κατά πολύ τις μηχανογραφικές της εφαρμογές. Που οφείλεται αυτό; Στην τεχνική βοήθεια των δανειστών ; Στην οικονομική κρίση που επέβαλε δραστικά μέτρα ή ότι υπάρχει πλέον πολιτική βούληση από τους κρατούντες ; Το καθένα από τα παραπάνω είχε τη δική του συμβολή στο να εμφανίζεται σήμερα αυτός ο γενικευμένος μηχανογραφημένος τρόπος με τον οποίο γίνονται πλέον όλες οι συναλλαγές των φυσικών και νομικών προσώπων με το Υπουργείο Οικονομικών. Με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που γίνεται σε οποιαδήποτε χώρα θέλει να θεωρείται προηγμένη και σοβαρή.

Είναι αλήθεια επίσης σε οποιαδήποτε αλλαγή υπάρχει η ανίκητη δύναμη της …ακινησίας. Οτιδήποτε μας ξεβολεύει από την ακινησία και τη δύναμη της συνήθειας αντιδρούμε. Ποιος πίστευε για παράδειγμα ότι θα μπορούσαν όλα, τα φυσικά πρόσωπα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την περυσινή φορολογική τους δήλωση ; Κανείς. Κι όμως. Εστω και μετ΄ εμποδίων αυτό έγινε εφικτό και τα επόμενα χρόνια τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται και όλες οι άλλες συναλλαγές των φορολογουμένων χωρίς να βασιλεύει το … χαρτοβασίλειο. Προς τι λοιπόν τα πρωτοσέλιδα. Για αντιπολιτευτικούς λόγους και μόνον ;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου