ΕΛΛΑΔΑ

Σε 43 τα θύματα από τον ιό της γρίπης

σε-43-τα-θύματα-από-τον-ιό-της-γρίπης-219988

Σε 43 ανέρχονται συνολικά τα θύματα από τον ιό της γρίπης, ενώ σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται αυτή την περίοδο 61 ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς τα θύματα στην πλειοψηφία τους δεν είχαν εμβολιαστεί παρ’ ότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (υπερήλικες, χρονίως πάσχοντες, παχύσαρκοι κ.ά.).

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συμβουλεύουν όλους όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα, ενώ όσοι εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

ΚΕΕΛΠΝΟ: Ελλιπής ενημέρωση

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, ένας από τους λόγους για τους οποίους υπάρχει έξαρση της γρίπης είναι το γεγονός ότι ο πληθυσμός δεν ενημερώθηκε εφέτος επαρκώς. «Υπήρχε υποχρηματοδότηση για τα θέματα δημόσιας υγείας και ασφαλώς δεν μπόρεσε το ΚΕΕΛΠΝΟ να κάνει εκστρατεία ενημέρωσης» αναφέρει.

«Η επένδυση πόρων στην πρόληψη και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού αλλά και της ιατρονοσηλευτικής κοινότητας είναι άκρως απαραίτητη για τη διαφύλαξη της ατομικής και δημόσιας υγείας. Αλλά ακόμα και υπό στενά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσια επωφελής, αφού το κράτος ’γλιτώνει’ εκθετικά πολλαπλάσιες δαπάνες αποφεύγοντας ενδονοσοκομειακές νοσηλείες, εργατοώρες απασχόλησης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καταναλώσεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, απώλειες ανθρωποωρών και παραγωγικότητας λόγω απουσίας από την εργασία» τονίζει.

Να σημειωθεί ότι ενώ στις άλλες χώρες της Ευρώπης το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αγγίζει το 70%, στην Ελλάδα φθάνει μετά βίας στο 30%.

Ασθενείς με γρίπη στο 10% των κλινών ΜΕΘ

Συνολικά 156 άτομα έχουν νοσηλευτεί το τελευταίο διάστημα στην εντατική λόγω γρίπης.

«Περίπου το 10% των κλινών Εντατικής έχει “καταληφθεί” από ασθενείς με γρίπη. Η κατάσταση με τις εντατικές ήταν δύσκολη αφού παραμένουν κλειστές κλίνες. Αυτή την περίοδο είναι δυσχερέστερη» δηλώνει ο πνευμονολόγος – εντατικολόγος, καθηγητής κ. Απόστολος Αρμαγανίδης. «Δεν μπορούμε να είμαστε σε κατάσταση ανέχειας τον καλό καιρό και όταν υπάρχει ανάγκη να εκπλησσόμαστε που δεν μπορούμε να την καλύψουμε. Αν δεν μπορούμε να φτιάξουμε νέα κρεβάτια, ας ανοίξουμε τουλάχιστον τα κλειστά».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου