ΕΛΛΑΔΑ

Ενα δισ. ευρώ χάνονται από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων -Παράλογη καθυστέρηση για το σύστημα ιχνηλασίας

ενα-δισ-ευρώ-χάνονται-από-το-λαθρεμπόρ-262948

Δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι οι καπνοβιομηχανίας χαίρουν μιας κάποιας προστασίας στην Ελλάδα. Το πολιτικό σύστημα απέτυχε πολλές φορές να επιβάλει το νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Φταίει ο Έλληνας, ο θεριακλής ή τελικά δεν υπάρχει βούληση από την πολιτεία;

Υπάρχει και το λαθρεμπόριο τσιγάρων που γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια. Χάνεται κάθε χρόνο γύρω στο 1 δις και βλέπουμε την προμήθεια των X-RAYS και του συστήματος ιχνηλασίας να καθυστερεί εδώ και χρόνια. Την ίδια ώρα που πετσοκόβονται οι συντάξεις και που επιβάλλονται χαράτσια, η κυβέρνηση και οι υπηρεσίες εφευρίσκουν δικαιολογίες και βάζουν εμπόδια για να καθυστερήσει ο έλεγχος του παράνομου εμπορίου. Οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, οι δεκάδες ερωτήσεις στην Βουλή, οι διαμαρτυρίες των περιπτεριούχων και οι τόσες άλλες ενέργειες δεν έχουν σταθεί ικανές να ξεπεράσουν την κυβερνητική απροθυμία.

Αυτή η στάση της χώρας έχει διαπιστωθεί και στο εξωτερικό. Μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου εμφανίζουν την Ελλάδα ως τη μόνη προβληματική περιοχή της Ένωσης και ζητούν άμεσες λύσεις από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Η πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται συχνά στις αδιάρρηκτες σχέσεις της Ελλάδας με τις εταιρίες τσιγάρων και την απροθυμία των κυβερνήσεων να συγκρουστούν με τα νόμιμα ή παράνομα συμφέροντα της καπνοβιομηχανίας. Εις βάρος της Δημόσιας Υγείας και εις βάρος των Δημόσιων Εσόδων.

Πίσω από αυτές τις τακτικές κρύβονται συμφέροντα, παγιωμένες σχέσεις αλλά εν μέρη και άγνοια. Δημιουργεί μεγάλη εντύπωση ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη πολιτικοί με την αγνή πεποίθηση πως η καπνοκαλλιέργεια και η βιομηχανία τσιγάρων αποτελούν πυλώνες της Ελληνικής Οικονομίας. Όμως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Συμμετοχή του Κλάδου στην Εθνική Οικονομία δεν ξεπερνάει το 0,12% και συνολικά απασχολούνται λιγότερα από 2000 άτομα. Ο δε κλάδος Καλλιέργειας Καπνού, μετά της εφαρμογή της ΚΑΠ το 2006, μειώθηκε κατά 80% και πλέον απασχολεί κάτω από 500 μόνιμα άτομα.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου