ΕΛΛΑΔΑ

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι για τα 5,4 Ρίχτερ που ταρακούνησαν πολλές περιοχές

καθησυχαστικοί-οι-σεισμολόγοι-για-τα-54-295154

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι παρά την ανησυχία που προκάλεσε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας η σεισμική δόνηση εντάσεως 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το βράδυ της Παρασκευής 29 χλμ. νοτιοανατολικά της Υδρας.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Παρασκευής στο Μυρτώο Πέλαγος και το εστιακό βάθος της ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα. Το μεγάλο βάθος ήταν και ο λόγος σύμφωνα με τη σεισμολόγο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Κατερίνα Ορφανουδάκη που ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κρήτη, ενώ σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και το αστυνομικό τμήμα της Υδρας δεν αναφέρθηκαν ζημιές, τραυματισμοί ή άλλου είδους καταστροφές.

Καμία ανησυχία

Το ίδιο καθησυχαστικός υπήρξε και ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και διευκρίνισε ότι: «Τα 5,4 Ρίχτερ που κατέγραψαν οι σεισμογράφοι το βράδυ της Παρασκευής νοτιοανατολικά της Υδρας ήταν ο κύριος σεισμός». Η διδάκτωρ σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Καραγιάννη, επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν υποθαλάσσιο «σεισμό βάθους», όπως είπε, με μεγάλο εστιακό βάθος και για μια μεμονωμένη περίπτωση γι’ αυτό και με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν συντρέχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη νότια Ιταλία, κάτι που δεν είναι απίθανο, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, εφόσον ήταν τόσο μεγάλο το εστιακό του βάθος γεγονός που προκαλεί διάχυση της έντασης σε μεγάλη έκταση.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου