ΕΛΛΑΔΑ

Ρατσισμός: Δύο καταδίκες την τελευταία τριετία

ρατσισμός-δύο-καταδίκες-την-τελευταί-298065

Τις υποθέσεις με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο, τις διώξεις και καταδικαστικές αποφάσεις με βάση το Ν. 927/79 απέστειλε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Πρόκειται για στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στον Ενιαίο Μηχανισμό καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, αλλά, όπως αναγνωρίζει ο ίδιος ο υπουργός, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, τα στοιχεία αυτά είναι περιορισμένα στον αριθμό, «επειδή η σύσταση του εν λόγω μηχανισμού είναι πρόσφατη».

Σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων είχε καταθέσει ο βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος για τις διώξεις εγκλημάτων με ρατσιστικό κίνητρο ή και παράβασης του Ν. 927/79.

Όπως γίνεται γνωστό με το έγγραφο Αθανασίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο διαφόρων διεθνών υποχρεώσεων, αλλά και προς το σκοπό της πλήρους και αποτελεσματικής αντιμετώπισης του ρατσιστικού φαινομένου, έχει συστήσει Ενιαίο Μηχανισμό Καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, ούτως ώστε να καθίσταται εφικτή η διαμόρφωση ολοκληρωμένης και αξιόπιστης εικόνας της επικρατούσας κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας. Επιπρόσθετα, βρίσκεται υπό σύσταση Ενιαία Βάση Δεδομένων, με σκοπό την παρακολούθηση εξέλιξης των σχετικών υποθέσεων και την ενημέρωση των διεθνών οργανισμών.

Συγκεκριμένα, ως προς τη διαδικασία συλλογής δεδομένων, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρει ότι, κάθε εξάμηνο, η υπηρεσία του υπουργείου λαμβάνει στοιχεία υπό τη μορφή συγκεντρωτικών πινάκων από την Ελληνική Αστυνομία για περιστατικά με πιθανολογούμενο ρατσιστικό κίνητρο, όπως αυτά καταγγέλλονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για κάθε έτος. Στη συνέχεια, το υπουργείο Δικαιοσύνης συλλέγει πληροφορίες για την πορεία όσων υποθέσεων έχουν, τελικώς, διαβιβαστεί στην αρμόδια Εισαγγελία.

Ως προς τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, προκύπτει ότι το 2011 έχει εκδοθεί μόλις μία καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Ναυτοδικείου Πειραιώς. Από 39 κατηγορούμενους, καταδικάστηκαν δύο για παράβαση του άρθρου 2 του Ν. 927/79 και καταδικάστηκαν αντίστοιχα και οι δύο σε ποινές φυλάκισης τριών μηνών και 15 ημερών.

Το 2012, ασκήθηκε μία ποινική δίωξη κατά του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, για παράβαση του Ν. 927/1979 από την Εισαγγελία Μεσολογγίου.
Το 2013, ο συνολικός αριθμός των υποθέσεων είναι 15, οι διώξεις είναι εννέα, στο αρχείο μπήκαν τρεις υποθέσεις (η μία λόγω αγνώστων δραστών και μία λόγω υφ΄ όρου παραγραφής) ενώ υπό επεξεργασία, βρίσκονται τρεις υποθέσεις.

Ο κ. Αθανασίου ενημερώνει επίσης ότι, τον Δεκέμβριο του 2012, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Κατσιρώδης, με έγγραφό του προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, έκανε γνωστό ότι η Εισαγγελία μπορεί, εάν ζητηθεί, να ενημερώνει το υπουργείο για υποθέσεις παράβασης του Ν. 927/1979 που έχουν εισαχθεί στα δικαστήρια της χώρας, ότι οι εισαγγελικές και δικαστικές αρχές ερευνούν πάντοτε με ιδιαίτερη ευαισθησία συγκεκριμένες καταγγελίες για εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα και ότι τυχόν καταγγελίες από διάφορους φορείς πρέπει να διαβιβάζονται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές για διερεύνηση είτε από αυτούς είτε από άλλες αρχές στις οποίες υποβάλλονται. Αναφέρεται επίσης ότι για την ευχερέστερη και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε μορφής ρατσισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχει ορισθεί ειδικός για το κεφάλαιο αυτό εισαγγελικός λειτουργός.

ΑΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου