ΕΛΛΑΔΑ

Προθεσμία μέχρι 30 Απριλίου για την απογραφή των ΝΠΙΔ

προθεσμία-μέχρι-30-απριλίου-για-την-απογ-306628

Με αυστηρές κυρώσεις απειλεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που δεν θα απογραφούν μέχρι την προθεσμία της 30ής Απριλίου.

Η απογραφή εντάσσεται στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα και όπως επισημαίνει το υπουργείο «η αδυναμία τήρησης αυτής της προθεσμίας αποτελεί παράβαση της εν λόγω υποχρέωσης».

Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου σημειώνεσαι ότι μετά την απογραφή των ΝΠΙΔ ακολουθεί η ένταξή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ).

Το υπουργείο σημειώνει για τα νομικά πρόσωπα ότι «για όσο διάστημα παρατηρείται παρέκκλιση από την απογραφή στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου και από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ, αναστέλλεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η επιχορήγηση ή απόδοση πόρων ή οποιασδήποτε μορφής ενίσχυση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

»Επιπροσθέτως, για τις ΔΕΚΟ και τα ΝΠΙΔ του Κεφαλαίου Α’ του ν. 3429/2005, καθώς και για τα ΝΠΔΔ, για όσο διάστημα παρατηρείται η ανωτέρω παρέκκλιση, επιπλέον των ανωτέρω, αναστέλλεται η καταβολή των αμοιβών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Η επί δίμηνο μη συμμόρφωση και η εξακολούθηση παρέκκλισης από τη διαδικασία πληρωμής μέσω ΕΑΠ που διαπιστώνεται από τον αρμόδιο κάθε φορά φορέα επιφέρει την αυτοδίκαιη παύση της θητείας των εκτελεστικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».

Τέλος, με την εγκύκλιο καλούνται οι υπεύθυνοι για την απογραφή να μεριμνήσουν για την απογραφή των ΝΠΙΔ και των επιχειρήσεων υπουργείων, που δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη και εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής της απογραφής, καθώς επίσης και πάσης φύσεων επιχειρήσεων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, στην περίπτωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου