ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικά οχήματα για τη «θωράκιση» των λιμανιών απέκτησε το Λιμενικό

ειδικά-οχήματα-για-τη-θωράκιση-των-λ-342641

Τρία οχήματα με ακτίνες Χ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης μεταναστών παρέλαβε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου την Πέμπτη το μεσημέρι.

Τα οχήματα αυτά θα βρίσκονται σε μεγάλα λιμάνια της χώρας, ενώ έχουν τη δυνατότητα να κινούνται και σε άλλα σημεία αρμοδιότητας του Λιμενικού «με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (εντός φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων – containers, οχημάτων και αποσκευών), για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών».

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ, πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Λιμενικού και της εταιρείας «ΟΝΕΧ SA» και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 25% από εθνικούς πόρους.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τα οχήματα «είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων».

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνεται «δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό είτε σε κίνηση και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης».

Μετά την τελετή παραλαβής ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι «σήμερα θωρακίζουμε τα ελληνικά λιμάνια με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, με συστήματα μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά μια ακτινογραφία οχημάτων, κοντέϊνερ, μέσα στα οποία κρύβονται λαθρομετανάστες, φορτία από τσιγάρα, ναρκωτικά και όπλα. Το Λιμενικό Σώμα από αύριο το πρωί θα έχει υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών τεχνολογικές δυνατότητες ώστε να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα του λαθρεμπορίου, της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και όπλων, καθώς και του εμπορίου λευκής σαρκός».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Λιμενικού κ.Αθανάσιος Αθανασόπουλος επεσήμανε: «Μία προσπάθεια για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλισμού, που θα βοηθήσει το έργο των ανδρών μας στα μεγάλα λιμάνια της χώρας έρχεται και γίνεται πραγματικότητα. Βέβαια, τέτοιου είδους εξοπλισμός είναι σίγουρο ότι, θα τεθεί στη διάθεση και άλλων υπηρεσιών οι οποίες ασχολούνται με τη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος, εφόσον αυτό ζητηθεί. Εύχομαι στους συναδέλφους μου να τα αξιοποιήσουν κατάλληλα και να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Επίσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΝΕΧ» κ. Παναγιώτης Ξενοκώστας σημείωσε ότι «σήμερα βλέπω ένα μεγάλο παράδειγμα πως η Ελλάδα των αποφάσεων και λέω αποφάσεων της κοινής λογικής, αλλά και της θέλησης να αλλάξει, μετουσιώνεται στον εξοπλισμό του Λιμενικού και του συγκεκριμένου Υπουργείου, τεχνολογίας η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να μπορέσουν να καταπολεμηθούν ουσιαστικά και προβλήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, άλλα και λαθρεμπόριο».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου