ΕΛΛΑΔΑ

Καμία δίωξη ακόμη για τον άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτή προ τριετίας

καμία-δίωξη-ακόμη-για-τον-άγριο-ξυλοδα-346078

Χωρίς κάθαρση παραμένει η υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού από άνδρες των ΜΑΤ του 34χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου Γιάννη Καυκά τρία χρόνια ακριβώς μετά το αιματηρό συμβάν στο κέντρο της Αθήνας.

Παρ’ ότι σε πρώτη φάση η εσωτερική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. είχε προσδιορίσει στοιχεία για εμπλοκή μιας ομάδας έξι αστυνομικών των ΜΑΤ τελικώς η υπόθεση έχει μείνει χωρίς συνέχεια και δεν έχει ασκηθεί δίωξη εναντίον συγκεκριμένων προσώπων.

Σε κωματώδη κατάσταση

Ο 34χρονος διαδηλωτής τραυματίστηκε το μεσημέρι της 11ης Μαΐου 2011 σε επίθεση αστυνομικών των ΜΑΤ εναντίον μπλοκ διαδηλωτών στην αρχή της οδού Πανεπιστημίου, στο ύψος των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής. Ο Γιάννης Καυκάς μαζί με άλλους περίπου 20-30 διαδηλωτές συμμετείχε στο μπλοκ «Συνέλευσης Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης – Πατησίων» όταν δέχθηκε επίθεση από μία ή δύο διμοιρίες των ΜΑΤ.

Μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας ενώ οι γιατροί που τον εξέτασαν ανέφεραν ότι ο τραυματισμός του προήλθε από αμβλύ όργανο, θεωρώντας σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για πυροσβεστήρα ή για κλομπ που αστυνομικοί κρατούσαν ανάποδα (τον χτύποησαν δηλαδή με τη λαβή). Οι διαδηλωτές μίλησαν για απρόκλητη επίθεση ενώ οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι είχαν δεχθεί επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών με βόμβες μολότοφ και βαριοπούλες.

Οπτικό υλικό

Βασικά στοιχεία της εσωτερικής έρευνας της ΕΛ.ΑΣ. ήταν σειρά φωτογραφιών που προσκόμισαν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον κ. Καυκά κυρία Αντωνία Λεγάκη και κ. Κώστας Παπαδάκης στις οποίες εικονίζονται τουλάχιστον τρεις αστυνομικοί των ΜΑΤ να επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών κρατώντας τους πυροσβεστήρες. Ακόμη σε άλλο οπτικό υλικό φαίνονται τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις αστυνομικοί να κρατούν ανάποδα τα κλομπ ενώ επιτίθενται στη συγκεκριμένη ομάδα διαδηλωτών. Ακόμη συνεκτιμήθηκε το υλικό από τις κάμερες της περιοχής αλλά και οι μαρτυρικές καταθέσεις τουλάχιστον 10 διαδηλωτών που βρίσκονταν σε εκείνο το σημείο.

Τμήμα της έρευνας πραγματοποιήθηκε από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στα οποία εντοπίσθηκαν 15 «ορφανά» δείγματα DNA πάνω σε περίπου 25 πυροσβεστήρες και δεκάδες κλομπ που κατασχέθηκαν από άνδρες διμοιριών των ΜΑΤ οι οποίες βρίσκονταν στην περιοχή.

Η ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε γενετικό υλικό και από τον 34χρονο διαδηλωτή προκειμένου να ανιχνευθεί και να συγκριθεί με αντίστοιχο υλικό που εντοπίσθηκε στον οπλισμό και στην εξάρτυση των ανδρών των ΜΑΤ. Όμως αρνήθηκε, εκφράζοντας φόβους ότι «αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βάρος μου από τις διωκτικές αρχές».

Από τον Νοέμβριο του 2011 ο φάκελος βρίσκεται στην Εισαγγελία Αθηνών χωρίς να έχουν προσωποποιηθεί ακόμη οι σχετικές διώξεις.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου