ΕΛΛΑΔΑ

Αξιοποίηση ακινήτων του ΙΚΑ ~ ΑΚΙΝΗΤΑ – ΦΙΛΕΤΑ ΡΗΜΑΖΟΥΝ

αξιοποίηση-ακινήτων-του-ικα-ακινητα-347420

Σχέδιο για το Βόλο επεξεργάζεται η Διοίκηση για επιπλέον πόρους

Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, προωθεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, είτε με μακροχρόνιες εκμισθώσεις, είτε με τη μέθοδο της αντιπαροχής στο Βόλο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να εξασφαλιστούν νέοι πόροι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η ακίνητη περιουσία του Ταμείου πανελλαδικά υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ και σε αυτή τη φάση όπως υπογραμμίζουν στελέχη της Διοίκησης «προσπαθούμε να επιλύσουμε όλα τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίησή της, μόλις οι συνθήκες καταστούν πιο συμφέρουσες». Αλλωστε εκτός από την ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων υπάρχει και το καθημερινό ζήτημα της εγκατάλειψης σε πολλά ακίνητα ιδιοκτησίας του Ιδρύματος που έχουν καταστεί εστία μόλυνσης όπως στην οδό Ι. Καρτάλη μεταξύ Γαζή και Γαλλίας.

Η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει αυξηθεί μετά τις ενσωματώσεις άλλων φορέων, προσεγγίζει το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το 50% αξιοποιείται για τη στέγαση υπηρεσιών και μόλις το 29% αποφέρει κάποια έσοδα μέσω της εκμίσθωσης σε ιδιώτες.

Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ στη Μαγνησία έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Διοίκησης κεντρικά και για έναν ακόμη λόγο καθώς το ποσό της τάξεως των 360.000 ευρώ το χρόνο που καλείται να καταβάλλει σε ενοίκια για κτήρια που λειτουργούν τα παραρτήματά του το ΙΚΑ μόνο στη Μαγνησία, προκαλεί σημαντική αιμορραγία για αυτό και αναζητούνται λύσεις αξιοποίησης τοπικά. Σχετικές προτάσεις έχουν κατατεθεί και από τον τοπικό σύλλογο εργαζομένων.

Το ΙΚΑ κάθε μήνα χρεώνονταν περίπου 20.000 ευρώ για μίσθωση μόνο στο Νομό ενώ μεγάλα ακίνητα ιδιοκτησίας του Ιδρύματος στη Μαγνησία παραμένουν αναξιοποίητα και όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καμία διοίκηση μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει σε ορθολογική αξιολόγηση της ακίνητης περιουσίας για να μπορέσει να την αξιοποιήσει προς όφελος του Ιδρύματος.

Πολλές φορές μάλιστα ο τοπικός σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ βγήκε μπροστά κάνοντας άπειρες παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα στην κεντρική διοίκηση προκειμένου να αποτρέψει την πώληση ακινήτων φιλέτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για «ένα κομμάτι ψωμί» όπως τονίζεται, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε αυτή η ακίνητη περιουσία να αξιοποιηθεί προς όφελος του Ιδρύματος που σήμερα αιμορραγεί πληρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ενοίκια. Και επιπλέον έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς, το ΙΚΑ -ΕΤΑΜ να δαπανά μεγάλα ποσά επειδή λόγω κωλυσιεργίας οι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση των όρων των συμβολαίων μισθώματος και προχώρησαν σε αναπροσαρμογές μισθώματος χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαπραγμάτευση.

Στην κατοχή του ΙΚΑ στη Μαγνησία σε ακίνητη περιουσία σύμφωνα με μία καταγραφή που έχει κάνει ο τοπικός σύλλογος περιλαμβάνονται ένα μεγάλο οικόπεδο 7 και πλέον στρεμμάτων στην Αγριά, το μεγάλο οικόπεδο στα Ζαχαρόπηκτα, μία τριώροφη οικοδομή στην οδό Χατζηαργύρη όπου παλιά στεγάζονταν τα οδοντιατρεία και ένα ακόμη στη διασταύρωση των οδών Ι. Καρτάλη με Δεληγιώργη που μισθώνεται για τις ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα έχει παρατηρηθεί κατά καιρούς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ να δαπανά μεγάλα ποσά, επειδή λόγω κωλυσιεργίας οι ιδιοκτήτες έκαναν χρήση των όρων των συμβολαίων μισθώματος και προχώρησαν σε αναπροσαρμογές μισθώματος χωρίς να υπάρξει προηγούμενη διαπραγμάτευση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου