ΕΛΛΑΔΑ

Υπαναχώρησε για την Ελαφόνησο το ΤΑΙΠΕΔ

υπαναχώρησε-για-την-ελαφόνησο-το-ταιπ-364998
Η ξακουστή δίδυμη παραλία Σίμου και Σαρακίνικου στην Ελαφόνησο, στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου, με τα καταγάλανα νερά και τη χρυσή άμμο, προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, Ελλήνων και ξένων.

Πρόκειται για δύο παραλίες μοναδικής ομορφιάς αλλά και σημαντικής περιβαλλοντικής αξίας, καθώς οι αμμοθίνες και τα ενδημική είδη χλωρίδας που εμφανίζονται και στην ευρύτερη περιοχή της Ελαφονήσου την καθιστούν προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Κάθε χρόνο οι δύο παραλίες λαμβάνουν σημαντικές διακρίσεις από τα διεθνή μέσα και τα κοινωνικά δίκτυα. Ο «Guardian» μάλιστα το 2013 την ενέταξε στην πρώτη θέση με τις δέκα ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ οι χρήστες του TripAdvisor την κατέταξαν στην πρώτη θέση.
«Ο,τι έχετε ακούσει, ό,τι φωτογραφίες έχετε δει, ναι, είναι αλήθεια. Το χρώμα είναι μοναδικό, το τοπίο επίσης, απλά πας και δεν θέλεις να φύγεις ποτέ. Την επισκέπτομαι εδώ και 20 χρόνια και δεν τη χορταίνω. Ιδανική αν έχεις παιδιά ή όπως και να είσαι. Είναι από τα μέρη που πρέπει να πας!» είναι ένα από τα πολλά σχόλια που δημοσιεύονται στο TripAdvisor.
Αλλος χρήστης-επισκέπτης τις συγκρίνει με τις εξωτικές Μαλδίβες: «Μου αρέσει η μαλακή άμμος και το σημείο όπου η μεγάλη Σίμος και η διπλανή παραλία ενώνονται μεταξύ τους. Μοιάζει σαν να είσαι στις Μαλδίβες».
Και όμως οι παραλίες αυτές, έκτασης 175 στρεμμάτων, έχουν μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ και έχουν δημοσιοποιηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του Ταμείου – μαζί με άλλα 109 ακίνητα του Δημοσίου ανά τη χώρα και ορισμένες από τις καλύτερες παραλίες – προς πώληση σε ιδιώτες με το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για το χρονικό διάστημα των 50 ετών. Μάλιστα στη σχετική ανάρτηση το Ταμείο αναγράφει και τους περιορισμούς που ισχύουν στην περιοχή, όπως αρχαιολογικοί, νομικοί, περιβαλλοντικοί και δασικοί.
Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Ελαφονήσου και επιστημονικός συνεργάτης του δήμου του νησιού κ. Στ. Δεληγιαννίδης, «εν αγνοία μας(σ.σ.: της δημοτικής αρχής) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, η οποία δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (2883/14.11.2013), έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ μια έκταση 175 στρεμμάτων στην περιοχή του Σίμου και του Σαρακίνικου. Μέσα σε αυτή την περιοχή περιλαμβάνονται όλοι οι αμμόλοφοι και το κεδρόδασος Juniperus oxykedrus ssp Marcocapra, που είναι από τα πιο σπάνια του Αιγαίου και της Μεσογείου».
Η δημοσιοποίηση της είδησης αυτής έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο στην τοπική κοινότητα της Ελαφονήσου όσο και από διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις.«Εχουμε μείνει άναυδοι. Πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουν πώς θα φτιάξουν σε μια τέτοια περιοχή που έχει κεδρόδασος με είδος προστατευόμενο άγριας πανίδας και χλωρίδας, όπου όλο το νησί είναι μια προστατευόμενη περιοχή Natura, ξενοδοχεία;» λέει ο κ. Δεληγιαννίδης, επισημαίνοντας ότι «λίγο το άρθρο 14 του Μεσοπρόθεσμου του 2011 περί “Παραχώρησης χρήσης αιγιαλού και παραλίας”, λίγο αυτό το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περί “Οριοθέτησης, διαχείρισης και προστασίας αιγιαλού και παραλίας” μπορεί να άρει τους περιορισμούς που και το ίδιο το ΤΑΙΠΕΔ αναγράφει στη σελίδα του, καθώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί πως εν μιά νυκτί τα ακίνητα αυτά θα περάσουν στα χέρια κάποιου ιδιώτη».
Απάντηση του ΤΑΙΠΕΔ

Επειτα από τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί και την επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε ο απερχόμενος δήμαρχος κ. Π. Ψαρομμάτης προς τον πρόεδρο του Ταμείου και τον υπουργό Οικονομικών, το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα 19 Μαΐου διευκρινίζει πως «αφενός η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».
«Εξάλλου οι χρήσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν ιδιαίτερα ήπια και οικολογική ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουομένων στις παραλίες».
«Με αυτή την ανακοίνωση το υπουργείο προσπαθεί να κατευνάσει τις εντάσεις» σχολιάζει ο κ. Δεληγιαννίδης επισημαίνοντας: «Οποια συζήτηση και να γίνει η δική μας απάντηση θα είναι αρνητική. Πρόκειται για μια παρθένα περιοχή, ένα εξωτικό τοπίο. Αν τελικά προχωρήσει η πώληση, θα μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα» καταλήγει.
Παρ’ όλα αυτά, η παραλία της Ελαφονήσου φιγουράρει στον κατάλογο με τις προς πώληση παραλίες, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και εδώ.
tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου