ΕΛΛΑΔΑ

Νεύμα στήριξης στο Ποτάμι από Σουλτς

νεύμα-στήριξης-στο-ποτάμι-από-σουλτς-368970

Ενα «νεύμα» στήριξης του Ποταμιού στο… παρά πέντε της ευρωμάχης έκανε χθες από τις Βρυξέλλες ο υποψήφιος των ευρωσοσιαλδημοκρατών για την προεδρία της Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς.

Εχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο ενδεχόμενο ανόδου της ακροδεξιάς, ο Μ. Σουλτς μίλησε και για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και άνοιξε ταυτόχρονα την πόρτα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Ποτάμι – για την περίπτωση προφανώς που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη θα αποκτήσει εκπροσώπηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Καλώ όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις να κινητοποιηθούν ενάντια στην ακροδεξιά. Χαίρομαι που βλέπω μια νέα, σοβαρή και προοδευτική φιλοευρωπαϊκή δύναμη, το Ποτάμι, να συμβάλλει σε αυτήν τη μάχη με τη σαφή και σταθερή του στάση ενάντια στις δυνάμεις του σκότους και του μίσους».

Η κίνηση αυτή του κ. Σουλτς έρχεται εν πολλοίς να δώσει έμμεση απάντηση για την ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια στην οποία το Ποτάμι ετοιμάζεται να ενταχθεί. Οπως άλλωστε έχει δηλώσει ο Στ. Θεοδωράκης, δεν πρόκειται να καθυστερήσει τη σχετική ανακοίνωση – αντιθέτως έχει σχεδιάσει να κάνει δηλώσεις από την Κυριακή το βράδυ, όταν θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων και δη του Ποταμιού.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι αυτήν τη στιγμή δίδεται σκληρή μάχη στις Βρυξέλλες μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του ευρωσοσιαλδημοκρατικού, με αποτέλεσμα ο κ. Σουλτς να επενδύει σε συμμαχίες (σε κάθε χώρα) με κόμματα που κινούνται στον χώρο, ασχέτως αν δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΕΣΚ.

Την εξέλιξη αυτή και όλα τα σχετικά σενάρια εκτιμάται ότι ο κ. Σουλτς συζήτησε αναλυτικά με τον Στ. Θεοδωράκη πρόσφατα – όταν ο αρχηγός του Ποταμιού επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί και με τις ηγεσίες των Πράσινων και των Φιλελευθέρων.

Από τότε μέχρι χθες ο κ. Θεοδωράκης είχε αποφύγει να απαντήσει στο ερώτημα εάν το κόμμα του κατεβαίνει με τη σημαία των ευρωσοσιαλδημοκρατών ή των Πράσινων. Εγκυρότατες, πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τετ α τετ με τον Μ. Σουλτς απέσπασε τη συμφωνία της μη ανακοίνωσης της επιλογής ένταξης εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας.

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι το κλίμα κατά τη συνάντηση των Σουλτς και Θεοδωράκη ήταν εγκάρδιο και οι θέσεις τους για διάφορα πολιτικά ζητήματα πολύ κοντά και στην κατεύθυνση να περιοριστεί η «λογική της λιτότητας» στην Ευρώπη.

Ο κ. Θεοδωράκης, που χθες το βράδυ προγραμμάτιζε να μιλήσει στο Ηράκλειο Κρήτης και σε «ένα πρωτότυπο σκηνικό λόγου», επανήλθε χθες στο θέμα της Χρυσής Αυγής. «Δεν πολεμάς το σύστημα ψηφίζοντας μια συμμορία», τόνισε χαρακτηριστικά (στον Σκάι) και πρόσθεσε: «Εγώ δεν έχω εξήγηση για τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής, συνάντησα ανθρώπους που μου είπαν ότι ’’δεν είμαστε Χρυσή Αυγή, αλλά δεν θέλουμε αυτούς που την πολεμάνε. Αφού το σύστημα είναι κακό και αυτό το σύστημα πολεμάει τη Χρυσή Αυγή, να δηλώσω εγώ έναν πόντο στη Χρυσή Αυγή για να φανεί ότι δεν είμαι με το σύστημα’’. Αυτή είναι η εξήγηση που δίνουν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Μου είπε ένας ηλικιωμένος στον Αγιο Παντελεήμονα, ’’οι μισοί στη Βουλή λένε προδότες τους άλλους μισούς. Η ΧΑ που τους λέει όλους προδότες και όλους δικτάτορες γιατί έχει άδικο;’’».

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου