ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις φέρνει η απόφαση ίδρυσης τμήματος ισλαμικών σπουδών στο ΑΠΘ

αντιδράσεις-φέρνει-η-απόφαση-ίδρυσης-393070

Έντονες αντιδράσεις σε εκκλησιαστικούς, αλλά και εθνικιστικούς κύκλους έχει προκαλέσει η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην ίδρυση κατεύθυνσης Μουσουλμανικών / Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής, η συγκεκριμένη κίνηση που που προωθείται με την συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Εξωτερικών, εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του οπλοστασίου της κυβέρνησης, ώστε να ικανοποιήσει πάγια αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά και να περιοριστεί η παρέμβαση της Αγκυρας, η οποία κατάφερνε διαχρονικά να δημιουργεί παράλληλες δομές εκπαίδευσης απομονώνοντας τους μειονοτικούς.

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση είναι η αποστολή επιστολής διαμαρτυρίας από το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ προς τον υπουργό Παιδείας, τον πρύτανη του ΑΠΘ, αλλά και τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο.

Ο τελευταίος, μάλιστα, μίλησε κατά της ίδρυσης του τμήματος σε κήρυγμά του, λέγοντας ότι «δεν θέλομε Ισλάμ μες στο Πανεπιστήμιο, διότι εκεί… θα χυθεί αίμα».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου