ΕΛΛΑΔΑ

Μάχη διαδοχής για τη θέση του μητροπολίτη Ιωαννίνων

μάχη-διαδοχής-για-τη-θέση-του-μητροπολ-397336

Κορυφώνεται η κούρσα διαδοχής για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων τρεις μήνες μετά την εκδημία του μακαριστού Θεόκλητου. Στις 25 του μήνα συνεδριάζει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του μητροπολίτη Ιωαννίνων, Ελασσώνος, Φωκίδος και Θεσσαλιώτιδος.

Η πλήρωση της θέσης στη Μητρόπολη Ιωαννίνων θεωρείται μείζονος σημασίας, καθώς πρόκειται για μία εκ των σπουδαιοτέρων της χώρας λόγω της οικονομικής της ευρωστίας αλλά και της επιρροής που ασκεί στο Φανάρι ως Μητρόπολη των Νέων Χωρών.

Αλλωστε για τον λόγο αυτό, μετά τον θάνατο του μακαριστού Θεόκλητου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει ο ίδιος τοποτηρητής στη Μητρόπολη, αιφνιδιάζοντας τους ιεράρχες με την απόφασή του, καθώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα, τη θέση που χηρεύει αναλαμβάνει -μέχρι να γίνει εκλογή- ο αρχαιότερος των όμορων ιεραρχών. Από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής οι πληροφορίες διαρρέουν με φειδώ, ενώ αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθεί η θέση της Μητρόπολης. Εάν δηλαδή γίνει με εκλογή ή με τοποθέτηση.

Αν και μέχρι στιγμής ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του, συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι ο ίδιος προτιμά η κάλυψη της θέσης του μητροπολίτη Ιωαννίνων να προκύψει διά μεταθετού, δηλαδή με τη μετακίνηση ενός εν ενεργεία μητροπολίτη. Κι αυτό γιατί, εκτός από το ποιμαντικό του έργο, ο νέος μητροπολίτης θα έχει να χειριστεί σημαντικά οικονομικά ζητήματα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Ιερώνυμος επιθυμεί για τη θέση αυτή τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο που κατάγεται από τα Ιωάννινα, ο οποίος ωστόσο δείχνει να μην επιθυμεί τη μετάθεσή του. Εφόσον ο Ιερόθεος επιμείνει στην άρνησή του -που θεωρείται το πιθανότερο-, τότε θα ακολουθηθεί η διαδικασία της εκλογής.

Οι «ιερές» κάλπες που θα στηθούν στα τέλη του μήνα θα εκλέξουν τρεις ακόμα μητροπολίτες.

Στη Μητρόπολη Φωκίδος, μετά την παραίτηση του μητροπολίτη Αθηναγόρα τον περασμένο Μάρτιο για λόγους υγείας, αναμένεται να κονταροκτυπηθούν ο επίσκοπος Μαραθώνα Μελίτων και ο επίσκοπος Ανδρούσης Θεόκτιστος. Σημειώνεται ότι ο επίσκοπος Μελίτων είναι βοηθός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ενώ ο Θεόκτιστος βοηθός στη μητρόπολη Σπάρτης.

Ταυτόχρονα, στη Μητρόπολη Ελασσώνος -η οποία χηρεύει καθώς ο μητροπολίτης Βασίλειος απεβίωσε σε ηλικία 60 ετών πριν από περίπου τρεις βδομάδες- προβάδισμα φαίνεται να έχει ο πρωτοσύγκελος Χαρίτων, ο οποίος θεωρείτο αγαπημένο παιδί του μακαριστού μητροπολίτη.

Για λόγους υγείας

Οσον αφορά τη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, η ΔΙΣ χθες έδωσε το «πράσινο φως» για την πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου, καθώς η τριμελής επιτροπή που εξέτασε τον μητροπολίτη Κύριλλο έκρινε ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα ποιμαντικά του καθήκοντα για λόγους υγείας «οδηγώντας» τον σε παραίτηση.

Η εκλογή μητροπολίτη γίνεται σε έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, με εκλέκτορες τον Αρχιεπίσκοπο και τους εν ενεργεία μητροπολίτες. Η πλήρωση του ?ητροπολιτικού θρόνου «δι’ εκλογής», περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη κάθε μητροπολίτης αναγράφει στο -λευκό- ψηφοδέλτιο τα 3 ονόματα των υποψηφίων της προτίμησής του. Στη δεύτερη φάση, μητροπολίτης εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία.

Υποψήφιοι

Ποια ονόματα ακούγονται για τον κρίσιμο θώκο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πλήρωση του μητροπολιτικού θρόνου Ιωαννίνων, η οποία εκτός των άλλων διαχειρίζεται κληροδοτήματα Ηπειρωτών, ενώ διαθέτει σημαντικό αριθμό μετοχών στην Εθνική Τράπεζα. Λόγω της οικονομικής της ευρωστίας, ο εκάστοτε μητροπολίτης Ιωαννίνων ορίζεται παράλληλα ως υπεύθυνος των οικονομικών της Εκκλησίας. Μέχρι να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, οι διεργασίες και το παρασκήνιο φουντώνουν στους κόλπους των ιεραρχών. Φαβορί για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων είναι δύο στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου.

Πρόκειται για τον αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ και τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής Μάξιμο Παπαγιάννη. Ο τελευταίος συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες, καθώς θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Ιερώνυμου. Επιπλέον, είναι νέος σε ηλικία -46 ετών-, ενώ αρκετές φορές ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρεται στις διοικητικές του ικανότητες.
Εντονα ακούγεται και το όνομα του οικονομικού διευθυντή του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πατέρα Χρυσόστομου Συμεωνίδη. Ο 42χρονος αρχιμανδρίτης, που διαχειρίζεται το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, εντάσσεται επίσης στον κύκλο των στενών συνεργατών του Αρχιεπισκόπου.

Ανάμεσα στις «τοπικές» υποψηφιότητες συγκαταλέγονται ο αρχιμανδρίτης Δημήτριος Αργυρός με σημαντικό έργο στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» και ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Καχριμάνης. Επίσης ακούγεται και το όνομα του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Στεργίου από την Ιερά Μονή Μαζίου Μεγάρων. Μάλιστα θεωρείται ότι την υποψηφιότητα του κ. Στεργίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο τη βλέπει με θετικό μάτι.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου