ΕΛΛΑΔΑ

Νέο επεισόδιο στη δίκη για τις μίζες από την προμήθεια των TOR-M1

νέο-επεισόδιο-στη-δίκη-για-τις-μίζες-απ-403123

Νέο επεισόδιο μεταξύ συνηγόρων υπεράσπισης και της προέδρου της δίκης που διεξάγεται για τις μίζες από την προμήθεια των TOR-M1 κυρίας Μαρίας Λεπενιώτη, εκτυλίχθηκε σήμερα Πέμπτη, προκαλώντας τη λιτή πλην όμως οργίλη ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) που ζητεί να μην παρίσταται κανείς εκπρόσωπος του, σε καμία δίκη, όταν στην έδρα βρίσκεται η εν λόγω εφέτης!

Η απόφαση που φέρει την υπογραφή του προέδρου του ΔΣΑ κ. Βασίλη Αλεξανδρή, βασίζεται στην «εχθρική στάση» που θεωρείται ότι έχει η κυρία Λεπενιώτη απέναντι στους δικηγόρους της υπόθεσης. Στη δικαστική αίθουσα, έχει ήδη προσέλθει ως εκπρόσωπος του Συλλόγου, η αντιπρόεδρος κυρία Ιωάννα Καλαντζάκου.

Το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο διάστημα, στο πλαίσιο εκδίκασης της σημαντικής αυτής υπόθεσης διαφθοράς, που διαθέτει ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς στο εδώλιο κάθονται ο κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο γιος του Μιχάλης, ο πρώην νομικός σύμβουλος του Κράτους Αναστάσιος Σοφός, η σύζυγός του Μαρία. Στους κατηγορούμενους, περιλαμβάνεται και ο καταζητούμενος έμπορος όπλων Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που εκπροσωπείται με πληρεξούσιο από τον δικηγόρο κ. Θέμη Σοφό.

Με φόντο το διαφαινόμενο αδιέξοδο, εγείρονται μείζονα ερωτηματικά για το ποιος θα δικάσει τελικά τα TOR – M1: ποιος θα εκπροσωπήσει τους κατηγορούμενους αλλά και αν θα αλλάξει η σύνθεση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων_ η οποία εθεωρείτο από την αρχή «αυστηρή».

Η θρυαλλίδα και η εκπροσώπηση του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ

Η δίκη, η οποία δεν έχει μπει ακόμη στην ουσία της, εξετράπη από την πορεία της όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου απέβαλε για πρώτη φορά τον κ. Σοφό, και ενώ έχει ήδη προηγηθεί νομικός πόλεμος με την απόφαση των συνηγόρων υπεράσπισης να απόσχουν των καθηκόντων τους, σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΔΣΑ. Η εν λόγω απόφαση ορίζει ότι μετά τη δεύτερη διακοπή της ποινικής δίκης, οι συνήγοροι πρέπει να απέχουν από τα καθήκοντα τους, εκτός και αν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος. Στην περίπτωση που «παρακούσουν» τον ΔΣΑ, οι δικηγόροι απειλούνται ακόμη και με αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας τους για δυο μήνες.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είχε απορρίψει το αίτημα αναβολής της δίκης, συνεχίζοντας κανονικά τη διαδικασία, με συνηγόρους που διορίζονται αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο.

Μιλώντας προς «Το Βήμα», ο κ. Σοφός τονίζει ότι απεβλήθη συνολικά τρείς φορές (στις συνεδριάσεις της 10ης, 15ης Ιουλίου και τη σημερινή), αφού παρενέβη για να τονίσει ότι το δικαστήριο δεν έχει διορίσει συνήγορο για τον πελάτη του Φουάντ Αλ Ζαγιάντ. Σύμφωνα με τον κ. Σοφό, το δικαστήριο εκτίμησε ότι είναι «απών», ότι δεν πρέπει να παρεμβαίνει καθώς απόσχει των καθηκόντων του, συμμορφούμενος καθώς είναι με τον ΔΣΑ, και διέταξε την αποβολή του. Κλήθηκε μάλιστα η Αστυνομία προκειμένου να τον οδηγήσει εκτός αίθουσας. «Η απόφαση είναι παράνομη, δεν αποβάλλεται ο συνήγορος, δεν το προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας», σημειώνει ο κ. Σοφός, υπογραμμίζοντας ότι αποβολή συνιστά ποινή μόνον για αυτούς που «θορυβοποιούν» εντός της δικαστικής αίθουσας.

Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και στη δίκη Τσοχατζόπουλου, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο κ. Χρήστο Κατσιάνη και τον δικηγόρο κ. Γιάννη Παγορόπουλο, αλλά ο κ. Κατσιάνης ζήτησε συγγνώμη και το επεισόδιο έληξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί εκ των αυτεπαγγέλτως διορισθέντων συνηγόρων δεν θέλησαν να αναλάβουν την εκπροσώπηση κατηγορουμένων (επικαλούμενοι την απόφαση του ΔΣΑ).

Ακόμη και ο συνήγορος που είπε «ναι» αρχικά στην εκπροσώπηση του κατηγορούμενου Μιχάλη Μιχαηλίδη, στη σημερινή συνεδρίαση δεν δέχθηκε να συνεχίσει, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της πολιτικής αυτής δίκης_ σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι δέχθηκε σχετικό απειλητικό τηλεφώνημα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου