ΕΛΛΑΔΑ

Καταργούνται ανώτατα και κατώτατα όρια για συμμετοχή σε δημόσια έργα

καταργούνται-ανώτατα-και-κατώτατα-όρ-403151

Την κατάργηση των ανώτατων και κατώτατων ορίων προϋπολογισμού δημοσίων έργων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών, με βάση τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αναθέσεις δημοσίων έργων, μελετών και συναφών υπηρεσών οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, προωθεί το υπουργείο Υποδομών, με τροποποίηση της τροπολογίας που κατέθεσε από την Τετάρτη το βράδυ και συμπεριλαμβάνεται στο ν/σ «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις».

Ο αρμόδιος υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης κατέθεσε την Πέμπτη την τροποποίηση των δύο πρώτων άρθρων της τροπολογίας, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«1. Τα ανώτατα και κατώτατα ότρια προϋπολογισμού δημοσίων έργων και προεκτιμώμενων αμοιβών μελετών ανά κατηγορία και τάξη, με βάση τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις αναθέσεις δημοσίων έργων, μελετών και συναφών υπηρεσών οι εγγεγραμμένοιτο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, καταργούνται. Οι διατάξεις του έρθρου αυτού ως προς τα κατώτατα όρια εφαρμόζονται και σε εκκρεμείς διαδκασίες ανάθεσης δημοσίων έργων, μελετών και συναφών υπηρεσών (ανοικτές, κλειστές και με διαπραγμάτευση), στις οποίες δεν έχουν υποβληθεί προσφορές μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου

2. Η ισχύς των διατάξεων της ανωτέρω παραγράφου όσον αφορά τα ανώτατα όρια ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις συμμετοχής στις διαδικασίες ανάθεσης Δημοσίων έργων και μελετών.

3. Στο ως άνω προεδρικό διάταγμα που εκρίδεται μετά από πρόταση των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, μεταφορών και Δικτύων και των τυχόν συναρμοδίων υπουργών ρυθμίζονται θέματα για την κατάρτιση και λειτουργία επίσημων καταλόγων εγκεκριμένων οικονομικών φορέων, όπως ιδίως η αρμόδια αρχή τήρησής τους, οι ειδικότερες προϋποθέσεις, τα κριτήρια και οι διατυπώσεις εγγραφής και κατάταξης των οικονομικών φορέων σε αυτούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων δικαιολογητικών, η διαδικασία τήρησης και ενημέρωσής τους και οι περιπτώσεις διαγαρφής από αυτούς, ο χρόνος έναρξης της λειτουργίθας τους, είτε συνολικά, είτε ανά κλάδο, ή κατηγορία, καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα. Στο ίδιο διάταγμα μπορούν να εξειδικεύονται οι όροι ίδρυσης και η λειουργία είτε εναλλακτικών επίσημων καταλόγων εγκεκριμένων οικονομικών φορέων, είτε συστημάτων πιστοποίησης από οργανισμούς δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, και να ρυθμίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες λειτουργίας τους».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου