ΕΛΛΑΔΑ

Στην Αθήνα τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης

στην-αθήνα-τη-δευτέρα-ο-πρόεδρος-της-κύ-406702

Τη χάραξη μία νέας στρατηγικής για το κυπριακό, μετά τις αδιάλλακτες θέσεις της Άγκυρας στις ενδοκυπριακές διαπραγαμτεύσεις, αναμένεται να καθορίσουν ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στην Αθήνα. Ο ερχομός του κύπριου Προέδρου στην Αθήνα είχε προγραμματισθεί από την προηγούμενη εβδομάδα και εντάσσεται στο πλαίσιο των συνεχών διαβουλεύσεων για κοινή στρατηγική έναντι του εθνικού θέματος.

Κρίθηκε μάλιστα η συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό επιβεβλημένη μετά τις δηλώσεις που έκανε από τα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος κ. Γκιουλ, ο οποίος ωσάν να μην συνέβη τίποτα το καλοκαίρι του 1974, ωσάν να μην υπήρξε καμία εξέλιξη εδώ και 40 χρόνια, ωσάν να μην υπάρχει η μοναδική χώρα στην Ευρώπη διηρημένη, επιμένει να αποκαλεί την εισβολή του Αττίλα ως «ειρηνευτική επιχείρηση», επαναλαμβάνοντας ακριβώς τα ίδια τα λόγια του πρωθυπουργού της εισβολής πριν από 40 χρόνια Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ανήμερα της μαύρη επετείου της εισβολής ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για διαπραγματεύσεις που θα οδηγήσουν «σε νέο συνεταιριστικό κράτος στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν». Είπε μάλιστα ότι βλέπει «θετικούς παράγοντες» για την ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μίλησε για λύση που θα εγγυάται το «στάτους κβο ισότητας της τουρκικής Κύπρου» και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «πάντα ως εγγυήτρια και μητέρα πατρίδα, δεν θα αφήσει ποτέ τους τουρκοκύπριους να είναι μειοψηφία σε ένα ελληνικό κράτος»

Ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είναι ενήμερος για κάθε πτυχή των διαπραγματεύσεων από τον Πρόεδρο της Κύπρου είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη μιλώντας στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων: «Φαίνεται πως υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τις πρόσφατες δηλώσεις Γκιούλ, αλλά και του κατοχικού ηγέτη κ. Ερογλου και εννοείται ότι στα πλαίσια των άρρηκτων σχέσεων Αθήνας Λευκωσίας, αυτά θα συζητηθούν τη Δευτέρα», συμπλήρωσε η κυρία Βούλτεψη.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου