ΕΛΛΑΔΑ

Τουλάχιστον 200 σπίτια πρέπει να κατεδαφιστούν στην Κεφαλονιά λόγω του σεισμού

τουλάχιστον-200-σπίτια-πρέπει-να-κατεδαφ-426985

Τουλάχιστον 200 σπίτια θα χρειαστεί να κατεδαφιστούν στην Κεφαλονιά λόγω των σοβαρών ζημιών που υπέστησαν από τους σεισμούς του περασμένου χειμώνα.

Αυτό επισήμανε την Τετάρτη ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, προσθέτοντας ότι η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων πραγματοποίησε περισσότερες από 3.000 αυτοψίες.

Από τα κτίρια που ελέγχθησαν, περίπου 1.500 κρίθηκαν «κίτρινα», δηλαδή με σοβαρές ζημιές, που επιδιορθώνονται.
Μέχρι τώρα οι οικογένειες που έχουν λάβει επιδότηση ενοικίου ή επιδότηση συγκατοίκησης, ανέρχονται σε περίπου 600 (ποσό 400.000 ευρώ), ενώ εκκρεμούν επιπλέον 370 περιπτώσεις.

Στο σύνολο των 17 ξενοδοχειακών μονάδων που κατέθεσαν άδεια επισκευής, έχουν προχωρήσει εννέα περιπτώσεις, ενώ υπό έκδοση βρίσκονται οι υπόλοιπες οκτώ, με τον εκτιμώμενο προϋπολογισμό επισκευής να φτάνει στα 1,1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από 190 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής κτιρίων έχει γίνει αυτοψία σε 53 περιπτώσεις, τελούν υπό έκδοση 27 άδειες, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10. Ενώ, στα κτίρια με μικρότερες βλάβες, έχουν κατατεθεί 200 αιτήσεις για άδεια μικρής κλίμακας.

Μέχρι στιγμής, έχουν τοποθετηθεί 75 λυόμενες αίθουσες και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν επιπλέον 12 για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών στα σχολεία.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανακατασκευής στο λιμάνι του Ληξουρίου και θα ακολουθήσει η δεύτερη, προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο, ενώ έως τις 12 Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει και η παραλία του Μύρτου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου