ΕΛΛΑΔΑ

Βγάζουν τους δήμους από το «παιχνίδι» των απευθείας μισθώσεων παραλιών

βγάζουν-τους-δήμους-από-το-παιχνίδι-456959

Οι Κτηματικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι οι κατά τόπους δήμοι, θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα για απευθείας παραχώρηση για απλή χρήση του αιγιαλού και της παραλίας.

Οι ΟΤΑ πλέον βγαίνουν από το «παιχνίδι» και θα έχουν τη δυνατότητα μόνο να διαπραγματεύονται τις μισθώσεις μέσω δημοπρασιών, αλλά θα εισπράττουν μόνο τα προβλεπόμενα έσοδα από τη μίσθωση παραλιών (50 -50 με το Δημόσιο).

Οπως αναφέρει εγκύκλιος που έφτασε στις Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, βασισμένη σε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, «από την 1η Ιουνίου 2014 οι συμβάσεις της απευθείας παραχώρησης, θα συνάπτονται μόνο από την οικεία Κτηματική Υπηρεσία και τους ενδιαφερομένους, με ποσοστό ανταλλάγματος 50% υπέρ του Δημοσίου και 50% υπέρ του οικείου ΟΤΑ».

Εκείνο που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα, πάντως, είναι το γεγονός ότι οι Κτηματικές υπηρεσίες καλούνται να διενεργούν ελέγχους κατά την θερινή περίοδο, χωρίς, ωστόσο, να έχουν το απαραίτητο προσωπικό. Θα πρέπει επιπρόσθετα να συντάξουν συμβόλαια ενοικίασης, όπου ακόμα εκκρεμούν.

«Οι Κτηματικές Υπηρεσίες καλούνται να διενεργούν αυτοψίες κατά τη θερινή περίοδο και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι ενδιαφερόμενοι ή άλλοι ιδιώτες έχουν εγκατασταθεί στους χώρους αιγιαλού και παραλίας άνευ μισθώσεως (αδείας) να ληφθούν άμεσα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία των κοινοχρήστων χώρων αιγιαλού και παραλίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.

Οσον αφορά στις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας κατόπιν δημοπρασίας (και όχι απευθείας) οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν από τους ΟΤΑ, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου