ΕΛΛΑΔΑ

Ζημιές σε πολιτιστικά μνημεία προκάλεσε ο σεισμός στην Κεφαλονιά

ζημιές-σε-πολιτιστικά-μνημεία-προκάλ-472619

Ζημιές σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος έχουν διαπιστωθεί μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών στην Κεφαλονιά. Οι ζημιές έχουν καταγραφεί από κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων που βρίσκεται στο νησί από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, η εικόνα έχει ως εξής:

  • Σημαντικές ζημιές στις τοιχοποιίες του παρουσιάζει το κτίριο του Μουσείου Αργοστολίου. Αναμένεται σχετική έκθεση από το υπουργείο Υποδομών.
  • Προβλήματα παρουσιάζει η έκθεση αρχαιοτήτων στο ίδιο μουσείο, καθώς περίπου 40 αγγεία μετακινήθηκαν από τις θέσεις τους. Πολλά φαίνεται ότι έχουν σπάσει ή έχουν ανοίξει σε παλαιότερες συγκολλήσεις. Ήδη έχει αποσταλεί από την Αθήνα κλιμάκιο συντηρητών για να καταγράψει την κατάσταση.
  • Έχει καταρρεύσει τμήμα του τείχους του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου κοντά στην πύλη και δεν είναι δυνατή η άνοδος στον χώρο.
  • Ρωγμές παρουσιάστηκαν σε βυζαντινά μνημεία του οικισμού, όπως στους ναούς: Αγία Θέκλα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Σπυρίδων, Άγιος Θεόδωρος, Παναγία Φανερωμένη. Τα στελέχη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ προχωρούν σε ελέγχους των λοιπών μνημείων, όπου βέβαια τους επιτρέπει η κατάσταση των οδικών δικτύων. Επίσης, ζημιές έχουν υποστεί οι εκκλησιές των Ρόγγων και των Σουλάων.

Δεν παρουσιάζονται προβλήματα στα αρχαία μνημεία του νησιού, ενώ ούτε η γέφυρα De Bosset στην οποία εκτελείται έργο του ΕΣΠΑ έχει παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, καθώς ενισχύθηκε στα πλαίσια του έργου με μικροπασάλους.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα, η γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από ειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να ενημερωθεί για τις ζημιές από τον σεισμό της Κυριακής.

Όπως έγινε γνωστό, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ζήτησε, έως την Παρασκευή, από τις υπηρεσίες του υπουργείου λίστα με αναλυτική καταγραφή των συγκεκριμένων ζημιών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου