ΕΛΛΑΔΑ

Δεκάδες μετασεισμοί στην Κεφαλονιά, εκκενώθηκε οικισμός λόγω κατολίσθησης

δεκάδες-μετασεισμοί-στην-κεφαλονιά-ε-475352

Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην Κεφαλονιά μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της Κυριακής. Εκκενώθηκε ο οικισμός Αθέρας, εξαιτίας κατολίσθησης.

Ο οικισμός Αθέρας, που βρίσκεται 14 χιλ. από το Ληξούρι, εκκενώθηκε προσωρινά για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας της πτώσης βράχων.

Επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας οι σεισμολόγοι.

Προβλήματα στα κτίρια των δικαστηρίων, της παλιάς Νομαρχίας και 2-3 σχολείων στο Ληξούρι, διαπίστωσαν οι έλεγχοι που πραγματοποιούν κλιμάκια μηχανικών στο νησί. Και το Γηροκομείο Ληξουρίου κρίθηκε ακατάλληλο από τους ελεγκτές μηχανικούς και έτσι οι ηλικιωμένοι πέρασαν το βράδυ τους σε ένα μικρό εκκλησάκι (μεταφέρθηκαν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κλειστό γυμναστήριο της περιοχής).

Στο νεκροταφείο Ληξουρίου αρκετοί τάφοι έχουν ανοίξει, καθώς έχουν σπάσει τα μάρμαρα, ενώ έχει κλείσει ο δρόμος που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι.

Επίσης, μέχρι στιγμής, 55 από τα 100 σπίτια που έχουν ελεγχθεί στο Ληξούρι παρουσιάζουν πρόβλημα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και εφόσον κηρυχθεί η περιοχή σεισμόπληκτη θα καθοριστούν οι προϋποθέσεις στεγαστικής αρωγής.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.

Το «Superfast» βρίσκεται στην περιοχή και από τα ξημερώματα φιλοξενεί 500 με 600 άτομα, ενώ και το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», χωρητικότητας 1.300 ατόμων, πλέει προς το Αργοστόλι για να φιλοξενήσει κατοίκους του νησιού, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές.

Έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών έδωσαν τρίμηνη αναστολή καταβολής εισφορών και δόσεων για φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Επίσης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Μιχελάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών, έχουν δώσει από 100.000 ευρώ σε Κεφαλονιά και Ιθάκη για τις πρώτες ανάγκες.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, έδωσε για ένα μήνα αναστολή καταβολής υποχρεώσεων στους πελάτες των δύο νησιών.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου