ΕΛΛΑΔΑ

Στον Πειραιά οι διασωθέντες από το Φαρμακονήσι – Έρευνα ζητά η Διεθνής Αμνηστία

στον-πειραιά-οι-διασωθέντες-από-το-φαρ-482438

Με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας» έφθασαν στις 10 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά οι 16 μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί, οι οποίοι διασώθηκαν από το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους στο οποίο επέβαιναν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Οι μετανάστες φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη Λέρο και ο αρμόδιος εισαγγελέας, αφού τους έδωσε το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα προσωρινής διαμονής, τους άφησε ελεύθερους.

Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια των μεταναστών για τον Πειραιά ανέλαβε μη κυβερνητική οργάνωση, ενώ στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Αθήνα τους υποδέχθηκαν στο λιμάνι.

Το αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες εντοπίστηκε τη Δευτέρα τα ξημερώματα, από σκάφος του λιμενικού, ακινητοποιημένο στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Κατά τη ρυμούλκησή του δύο από τους μετανάστες που επέβαιναν στο αλιευτικό έπεσαν στη θάλασσα και οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν απότομα, με αποτέλεσμα το αλιευτικό να αναποδογυρίσει και να βυθιστεί.

Το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού κατάφερε να διασώσει 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους λαθρομετανάστες, 12 από τους συμπατριώτες τους αγνοούνται.

Η σορός ενός 11χρονου παιδιού και μιας 38χρονης γυναίκας, που ανήκουν στους αγνοούμενους εντοπίστηκαν από τις τουρκικές Αρχές στα τουρκικά παράλια.

Διαφανή έρευνα για τους θανάτους στο Αιγαίο ζητεί η Διεθνής Αμνηστία

Να ξεκινήσουν διεξοδική, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα για το περιστατικό της 20ής Ιανουαρίου που συνέβη κοντά στο Φαρμακονήσι και να φέρουν στο φως τις συνθήκες, υπό τις οποίες χάθηκαν ζωές στο Αιγαίο, καθώς και να ασκήσουν δίωξη στους υπαιτίους ζητεί η Διεθνής Αμνηστία από τις ελληνικές αρχές.
Επιπλέον, η οργάνωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει όλους τους ισχυρισμούς για συλλογικές απωθήσεις και κακομεταχείριση στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και στο Αιγαίο, και να ασκήσουν δίωξη στους αξιωματούχους που εμπλέκονται.

«Οι πρόσφατοι θάνατοι στο Αιγαίο αποτελούν μία ακόμα υπενθύμιση των επικίνδυνων ταξιδιών, τα οποία πραγματοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη. Από τον Αύγουστο του 2012 τουλάχιστον 136 πρόσφυγες, η πλειονότητα των οποίων είναι Σύροι και Αφγανοί, έχασαν τις ζωές τους σε τουλάχιστον δώδεκα γνωστά περιστατικά προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα με σκάφος από την Τουρκία.

» Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει να διασφαλίσουν αποτελεσματική έρευνα και διάσωση στη θάλασσα εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσωση ζωών, παρά στην προστασία των συνόρων» καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Βαρβιτσιώτης: Ο Μούιζνιεκς δημιουργεί πολιτικό θέμα με αφορμή το Φαρμακονήσι

Επίθεση εναντίον του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, εξαπέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, στον απόηχο της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι ο κ. Μούιζνιεκς και διάφοροι άλλοι θέλουν να δημιουργήσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. «Κανένας, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ζητήσει να έρθει να ενημερωθεί και να του δείξουμε όλα τα στοιχεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», είπε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σημειώνεται ότι σε δήλωσή του στο Associated Press την Τετάρτη, ο κ. Μουΐζνιεκς είχε αναφέρει ότι είναι σοκαρισμένος από την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος στις «παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών» και να διερευνήσει όλες τις περιπτώσεις.

Το Λιμενικό απαντά στον ΟΗΕ για τους λαθρομετανάστες

Στο Αιγαίο δίνεται καθημερινά μια μάχη, ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας, με καθημερινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Το γεγονός ότι το Λιμενικό έχει διασώσει πάνω από 3.500 ανθρώπους στη θάλασσα το αποδεικνύει, συμπλήρωσε. Ακόμη, επεσήμανε ότι στέλνεται μήνυμα ότι τα σύνορα της χώρας δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι ακολουθούνται όλοι οι κανόνες της Ε.Ε. και του Εθνικού Δικαίου.

«Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση, όλα αυτά να αποτελούν αντικείμενο μίας χαζής κομματικής εκμετάλλευσης. Δεν νομίζω ότι κανένας σήμερα θέλει να ανοίξουμε τις πύλες και να πούμε ότι όποιος μετανάστης θέλει μπαίνει στη χώρα και απολαμβάνει όλων των συνθηκών του ασύλου, ανεξαρτήτως αν το δικαιούται ή όχι» τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου