ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρό «παζάρι» για την έκδοση του Φιλιππίδη

σκληρό-παζάρι-για-την-έκδοση-του-φιλ-483721

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση έκδοσης του πρώην προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη.

Χθες μετέβη στην Τουρκία ο δικηγόρος του Αθανάσιος Βαρλάμης, προκειμένου να τον επισκεφθεί για να συζητήσουν την υπόθεση αλλά και να επισπευσθεί η έκδοσή του από τις τουρκικές Αρχές. Κι ενώ αρχικά αναμενόταν να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, πράγμα που επιθυμεί και ο Αγγ. Φιλιππίδης, τελικά 12 ημέρες ύστερα από τη σύλληψή του σε ξενοδοχείο της πλατείας Ταξίμ παρατηρείται καθυστέρηση.
Ενας από τους λόγους της καθυστέρησης είναι ότι τα σχετικά έγγραφα δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Κωνσταντινούπολη και βρίσκονται στην Αγκυρα. Ο κ. Βαρλάμης κατάθεσε χθες επίσημο αίτημα στην τουρκική εισαγγελία να επισπευσθεί η έκδοση του εντολέα του. Σύντομα αναμένεται να διαβιβαστούν τα έγγραφα στο τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα τα στείλει στον αρμόδιο εισαγγελέα για να οριστεί δικάσιμος για τον Αγγ. Φιλιππίδη, που κρατείται στις τουρκικές φυλακές του Μάλτεπε.

Ωστόσο, αρμόδιος παράγων εξηγούσε στο «Εθνος» ότι η έκδοση του πρώην προέδρου του Τ.Τ. ίσως και να καθυστερήσει. Κι αυτό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σκληρό «παζάρι» ανάμεσα στις τουρκικές και τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες διαπραγματεύονται ανταλλαγή του Ελληνα με Τούρκους που βρίσκονται στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στη λίστα των Τούρκων φέρονται να είναι δύο πράκτορες της ΜΙΤ (τουρκική υπηρεσία πληροφοριών) και ένας Κούρδος κατηγορούμενος για τρομοκρατία, οι οποίοι κρατούνται στις ελληνικές φυλακές. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε τον περασμένο Αύγουστο σε συλλήψεις για κατασκοπεία, αλλά και καταζητούμενων από τις τουρκικές Αρχές για τρομοκρατία.

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις ελληνικές και τις τουρκικές Αρχές για την ανταλλαγή κρατουμένων φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όμως τα επόμενα 24ωρα θα ξεκαθαρίσει αν θα επέλθει συμφωνία ή αν και οι δύο πλευρές προβούν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες με το γεγονός οι συλλήψεις δύο Τούρκων υπηκόων κουρδικής καταγωγής στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα δύο άτομα που συνέλαβε χθες η ΕΛ.ΑΣ αναζητούνταν από τη Ιντερπόλ ως κατηγορούμενοι για τρομοκρατία. Πρόκειται για τον 49χρονο Κ.Κ. και τον 51χρονο Μ.Γ., για τους οποίους εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ.

Οι δύο άνδρες φέρονται να έχουν σχέσεις με το «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα – Μέτωπο» (DHKP-C). Ο 49χρονος έχει εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και όπως έγινε γνωστό, πήγε χθες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης για την ανανέωση της άδειας ασύλου. Μαζί του ήταν και ο 51χρονος, ο οποίος πήγε μαζί του για να τον βοηθήσει ως διερμηνέας και έχει αιτηθεί πολιτικό άσυλο. Οι αστυνομικοί όμως διαπίστωσαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ότι σε βάρος και των δύο υπήρχε ερυθρά αγγελία.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης, ο οποίος αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αναμένεται να αποφασίσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αν θα εκδοθούν ή όχι στην Τουρκία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου