ΕΛΛΑΔΑ

Η μεγάλη μπίζνα με τα μολυσματικά απόβλητα των νοσοκομείων που… αυγατίζουν

η-μεγάλη-μπίζνα-με-τα-μολυσματικά-απόβ-496813

Στον αέρα κινδυνεύουν να τιναχτούν οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομείων, καθώς τον τελευταίο μήνα και… φαινομενικά χωρίς αιτία, έχει υπερδιπλασιαστεί ο όγκος των μολυσματικών και τοξικών αποβλήτων τους. Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφεται μια ανοδική κούρσα του αντίστοιχου κονδυλίου για την διαχείρισή τους, το οποίο επιβαρύνει τον φορολογούμενο και καταλήγει στην τσέπη ιδιώτη.

Τη λύση του… δαπανηρού μυστηρίου, εντόπισε το newpost, στην περίοδο λίγο πριν από τις γιορτές. «Ξαφνικά άρχισαν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στη χωματερή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στα αστικά απορρίμματα του νοσοκομείου μας -όπως είναι το χαρτί, τα υπολείμματα της τραπεζαρίας, οι καφέδες που πίνουμε, κλπ- υπήρχαν μπερδεμένα και μολυσματικά», εξηγεί στο newpost ο υπεύθυνος του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων του νοσοκομείου Αγία Όλγα, Χρήστος Αντωνίου.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, κατά τους ελέγχους των επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έγιναν σε συνεργασία με υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας που μονοπωλιακά διαχειρίζεται τα μολυσματικά απόβλητα (!), «αν έβρισκαν μια σύριγγα καθαρή, χωρίς τη βελόνα, ή μια συσκευασία ορού, θεωρούσαν ολόκληρη τη σακούλα μολυσματική και απαιτούσαν να μην καταλήξει στη χωματερή, αλλά στον αποτεφρωτήρα για να καεί».

Σημειώνεται ότι η διαχείριση των αστικών αποβλήτων του ΕΣΥ, δηλαδή η συγκομιδή τους και η μεταφορά τους στην χωματερή, επιβαρύνει τα νοσοκομεία με 6 λεπτά το κιλό, ενώ των μολυσματικών – τοξικών, που καταλήγουν στην εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα Αποτεφρωτήρας ΑΕ, για να καούν, με 2 ευρώ το κιλό.

Αυτοφωράκηδες και στα νοσοκομεία!

Τους εντατικούς, αιφνίδιους ελέγχους στα Άνω Λιόσια, ακολούθησαν συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου και αυστηρή εντολή προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων να συμμορφωθούν, αλλιώς θα ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις!

«Η εντολή που έχουν πάρει όλα τα νοσοκομεία είναι να συνοδεύουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου όλα τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με αστικά απόβλητα στη χωματερή. Από τις 23 Ιανουαρίου και μετά, που τελειώνει η “περίοδος συμμόρφωσης” θα προχωράνε πάλι σε συλλήψεις. Θα μας κάνουν αυτοφωράκηδες», επισημαίνει ο κ. Αντωνίου, περιγράφοντας και την εύλογη αλλαγή στον τρόπο διαλογής των απορριμμάτων:

«Μοιραία, όλο το προσωπικό του νοσοκομείου, με το φόβο ότι οι συνάδελφοι θα συλλαμβάνονται στη χωματερή αν βρεθεί έστω και το παραμικρό αμφισβητούμενο αντικείμενο στις σακούλες των αστικών απορριμμάτων, τα πετάνε όλα στα μολυσματικά», υποστηρίζει ο κ. Αντωνίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων του νοσοκομείου Αγία Όλγα, ο όγκος των μολυσματικών απορριμμάτων, εκτοξεύθηκε από τα 1.100 κιλά στα σχεδόν 3.000 κιλά την εβδομάδα.

«Δε μπορώ να ξέρω αν σκόπιμα ασκήθηκε πίεση για να αυξηθούν τα μολυσματικά. Ξέρω σίγουρα όμως ότι από περίπου 8.000 – 9.000 ευρώ που πληρώναμε το μήνα, σήμερα το κόστος έχει φτάσει στις 16.000 ευρώ», καταλήγει ο κ. Αντωνίου.

Τι λέει η μονοπωλιακή εταιρεία

Την αλματώδη αύξηση όγκου των μολυσματικών – τοξικών αποβλήτων, επιβεβαιώνει στο newpost και ο διευθυντής λειτουργίας της Αποτεφρωτήρας ΑΕ, Γιώργος Μπούμπουκας. «Μέχρι πρόσφατα διαχειριζόμασταν 9-10 τόνους την ημέρα, σήμερα έχουμε φτάσει στους 15 τόνους. Όπως αποδείχθηκε από ελέγχους που έγιναν το Δεκέμβριο, τα νοσοκομεία δεν ήξεραν να κάνουν διαχωρισμό των απορριμμάτων τους, με αποτέλεσμα να στέλνουν στην χωματερή απόβλητα που έπρεπε -και βάσει των συμβάσεων που έχουμε- να στέλνουν σε εμάς», υποστηρίζει ο κ. Μπούμπουκας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση της Αποτεφρωτήρας ΑΕ με το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία αμείβεται με 2 ευρώ για κάθε κιλό αποβλήτων που καίει, λήγει τον ερχόμενο Φεβρουάριο. «Είμαστε στη φάση που η σύμβαση παίρνει διετή παράταση, ήταν όρος της σύμβασης αυτός, άρα οριστικά η σύμβαση θα λήξει τον Φεβρουάριο του 2016», επισημαίνει ο διευθυντής λειτουργίας.

newpost.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου