ΕΛΛΑΔΑ

Λευκή η νύχτα, μαύρο το μέλλον

λευκή-η-νύχτα-μαύρο-το-μέλλον-519126

Ως «δώρο» στις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες εκλαμβάνεται από την πλευρά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι βλέπουν να «τσακίζονται» τα δικαιώματά τους

Στο «κενό» πέφτει άλλη μια απόπειρα τόνωσης του τζίρου των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων. Δυσανάλογες της προσέλευσης του κόσμου στα εμπορικότερα σημεία της πρωτεύουσας ήταν οι πωλήσεις των καταστημάτων, παρά την παράταση του ωραρίου λειτουργίας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «λευκής νύχτας», ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται στους εμποροϋπαλλήλους η αίσθηση πως εισέρχονται σε μια «μαύρη περίοδο» πλήρους ισοπέδωσης των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Με δεδομένη την οικονομική στενότητα των καταναλωτών, η εμπορική δραστηριότητα κυμάνθηκε σε υποτονικά επίπεδα. Ο κόσμος έκανε τη βόλτα του, χωρίς ωστόσο να προβεί σε αγορές. Εκτιμώντας πως η παράταση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «είχε απόλυτη επιτυχία, αφού χιλιάδες κόσμου επισκέφτηκαν το κέντρο της Αθήνας και έδωσαν στην πρωτεύουσα μία εικόνα αναζωογόνησης», ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, παραδέχθηκε πως δεν συνοδεύθηκε από ανάλογη εμπορική κίνηση.

Ερχεται το «λουκέτο»

Η διεύρυνση των ωραρίων λειτουργίας εκλαμβάνεται από την πλευρά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ως «δώρο στις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες». Τη στιγμή που σχεδόν σε καθημερινό επίπεδο, τα έξοδα λειτουργίας (ΔΕΚΟ, εργατικά κ.λπ.) υπολείπονται των εσόδων, αισθάνονται πως οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο.

Από την πλευρά τους, οι εμποροϋπάλληλοι βλέπουν να «τσακίζονται» τα δικαιώματά τους. «Η “λευκή νύχτα” όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά είναι και ανήθικη απέναντι στους εμποροϋπαλλήλους. Ας μην ξεχνούν ότι σε πολλά από τα καταστήματα–επιχειρήσεις, μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί εξευτελιστικές μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και μένουν απλήρωτοι ή πληρώνονται έναντι για μεγάλο χρονικό διάστημα» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Εργαζόμενοι αμφιβάλλουν, επιπλέον, για το αν, εν τέλει, οι εργοδότες θα καταβάλουν τις προβλεπόμενες υπερωρίες. Σημειώνεται, ωστόσο, πως τα εμπορικά καταστήματα που έκαναν χρήση της απόφασης υποχρεούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τις διαφοροποιημένες καταστάσεις προσωπικού.

Πίσω από τις μέχρι τώρα «έκτακτες» διευρύνσεις του ωραρίου, υπό το πρόσχημα της αύξησης του χαμηλού τζίρου, κρύβεται η πλήρης απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς. Το αρμόδιο επί αντίστοιχων θεμάτων υπουργείο Ανάπτυξης θα εξετάσει θετικά όποια αιτήματα πλήρους απελευθέρωσης, ώστε αυτή να ισχύσει από το 2014, αντί του 2015 που προβλέπει ο νόμος. Περαιτέρω, ετοιμάζεται να αξιοποιήσει πολιτικά την αγωνία των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων να αυξήσουν τους χαμηλούς τζίρους τους και, κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, να ενεργοποιήσει κοινωνικά αντανακλαστικά.

Σε αντίθεση με την απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, χθες, έμποροι των Χανίων άνοιξαν τα καταστήματά τους έπειτα από συγκέντρωση υπογραφών στον τοπικό Εμπορικό Σύλλογο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως άνοιξαν τα περισσότερα καταστήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε αντίθεση με άλλα, περιφερειακά σημεία της πόλης, όπου οι καταστηματάρχες αποφάσισαν να απέχουν. Οι καταναλωτές δεν ανταποκρίθηκαν.

Τι προβλέπει ο νόμος

Το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως «το πλαίσιο είναι σαφές: στις 29 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν τα καταστήματα μόνο στις περιοχές που προβλέπονται από τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών. Κάθε άλλη πρακτική είναι παράνομη». Ωστόσο, ο σχετικός νόμος δεν προβλέπει κυρώσεις. Επειδή πρόκειται για απόφαση της Περιφέρειας, η ίδια καθορίζει και τις ποινές. Λίγες πιθανότητες εκτιμάται πως συγκεντρώνει το ενδεχόμενο «σύγκρουσης» Περιφερειών και τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια περίοδο με προεκλογικά χαρακτηριστικά για την αυτοδιοίκηση…

efsyn.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου