ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα «Αιθαλομίχλη, θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας»

ημερίδα-αιθαλομίχλη-θέρμανση-εξοικ-572705

Ημερίδα – συζήτηση με θέμα «Αιθαλομίχλη, θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας» διοργανώνει ο Δήμος Βόλου – Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Αειφόρου Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου.

Στόχος είναι η αποτελεσματική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα διάφορα μέσα θέρμανσης, τους παραγόμενους ρύπους και τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και επαγγελματίες, παρουσιάζοντας τα οφέλη και τα μειονεκτήματα κάθε τεχνολογίας και παρέχοντας πρακτικές οδηγίες και συμβουλές.

Επισημαίνεται ότι μεταξύ των ομιλητών είναι και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Κων/νος Γουργουλιάνης, ο οποίος θα κάνει παρέμβαση για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, λόγω αιθαλομίχλης, στην υγεία όλων μας και κυρίως του ευάλωτου πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, πάσχοντες από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα).

Η αιθαλομίχλη, το φαινόμενο δηλαδή της υπερσυγκέντρωσης και του εγκλωβισμού στον αέρα ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων, ιδιαίτερα υπό συνθήκες άπνοιας, οφείλεται στην αύξηση της χρήσης τζακιών και σομπών και αναδεικνύεται πλέον σε μείζον πρόβλημα για τα αστικά κέντρα. Ο Βόλος δεν αποτελεί εξαίρεση, κάτι που έγινε αντιληπτό από όλους τον περασμένο χειμώνα, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα τζάκι εκπέμπει τόσα αιωρούμενα σωματίδια όσα 1000 νέα αυτοκίνητα ανά ημέρα. Ένας καυστήρας φυσικού αερίου εκπέμπει2 γραμμάριααιωρούμενων σε διάστημα 4 ωρών, ενώ για την ίδια χρήση ένα τζάκι εκπέμπει150 γραμμάρια. Επιπλέον, η μη σωστή καύση ξύλου προκαλεί σημαντικές εκπομπές επικίνδυνων χημικών ουσιών (τοξικές διοξίνες και φουράνια), ειδικά μάλιστα αν καίγονται ξύλα που έχουν βαφεί ή ξύλα που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.

Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων θέρμανσης από τους καταναλωτές έχει ενταθεί τα τελευταία δυο χρόνια, εξαιτίας της αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30-40%. Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης, το 2011 το 70% περίπου των πολιτών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Το 2012, το ποσοστό κατρακύλησε στο 35%. Οι πολίτες κατέφυγαν σε τζάκια και σόμπες (9%), κλιματιστικά (16%), ηλεκτρικά σώματα (16%) και σε φυσικό αέριο (21%). Πολλοί επέλεξαν να περιορίσουν την κατανάλωση κάθε μέσου θέρμανσης. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο Οκτώβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68%. Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η αύξηση στις πωλήσεις ξυλοσομπών ξεπέρασε το 80%.

Όλα τα παραπάνω θέματα θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια της ημερίδας, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

18.00: Έναρξη – χαιρετισμοί

18.15: «Ο ρόλος του Δήμου στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης»

Τριανταφυλλίδου Φιλιώ – Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης MSc – Προϊσταμένη Τμήματος Περιβάλλοντος Δήμου Βόλου

18.30: «Πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετρήσεις εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων ΡΜ10 στον Βόλο 2004-2012, επίδραση κλιματολογικών και άλλων παραγόντων στις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων»

Ολυμπία Ζώγου, Δρ Μηχανολόγος Μηχανικός, Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Θερμικών Μηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας –
υπεύθυνη του δικτύου σταθμών μέτρησης PM10 του ΠΘ

18.45: «Ρύπανση αέρα εσωτερικών χώρων – Οδηγίες ορθής χρήσης εστιών καύσης στις κατοικίες – Συγκριτική παρουσίαση των διαφόρων τεχνολογιών θέρμανσης κατοικιών από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας, συντήρησης και κόστους λειτουργίας»

Καθηγητής Τάσος Σταματέλλος, Διευθυντής Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής & θερμικών Μηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αναπληρωτής Πρύτανη Υποδομών & Τεχνικών Έργων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

19.00: «Ενεργειακή ταυτότητα κτιρίου – Βελτίωση του ενεργειακού σχεδιασμού του κτιρίου για να μειωθεί η επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος»

Γιώργος Δ. Χρήστου – Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

19.15: «Φυτά ενάντια στη ρύπανση»

Αντωνιάδης Δημήτρης, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Βόλου

19.30: «Μικρές συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας σε καυστήρες οικιακής χρήσης»

Θανάσης Αναγνωστόπουλος – αντιπρόεδρος του Σωματείου συντηρητών καυστήρων Θεσσαλίας

19.45: Παρέμβαση για θέματα υγείας

Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Συντονίζει ο Νίκος Μόσχος, Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου