ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ημερίδα «Κωνσταντίνεια εποχή: ζητήματα ιστοριογραφίας και τέχνης»

ημερίδα-κωνσταντίνεια-εποχή-ζητήμα-573410

Ημερίδα με θέμα: «Κωνσταντίνεια εποχή: ζητήματα ιστοριογραφίας και τέχνης», διοργανώνει το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, στις 9:15 το πρωί, στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Στο πλαίσιο των εργασιών, διδάσκοντες και μεταπτυχιακοί φοιτητές του Τμήματος ΙΑΚΑ του Π.Θ. θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα ερευνών τους, σχετικά με την ιστορία και την αρχαιολογία της εποχής του Κωνσταντίνου και των διαδόχων του.

Ομιλητές θα είναι οι κ.κ. Γιάννης Βαραλής, Κατερίνα Βούλγαρη, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Ιφιγένεια Ζώγα, Παρασκευή Θεοχαρίδου, Παρασκευή Κουρκουβάτη, Δημήτρης Κυρτάτας, Ρέα Ματσάγγου, Έλσα Νικολάου, Γιούλη Παπαγεωργίου, Λίλα Σοφιάδου, Δημήτρης Τσουλκανάκης.

Ο Κωνσταντίνος ο Μέγας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους αυτοκράτορες της Ύστερης Αρχαιότητας και σημάδεψε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Η ενοποίηση της αυτοκρατορίας υπό έναν μονάρχη, η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ανατολή και η ίδρυση της Κωνσταντινούπολης, η σταθεροποίηση του νομίσματος και η εύνοια προς τους Χριστιανούς και τη νέα τους θρησκεία είναι λίγες από τις πολλές όψεις της πολιτικής του. Στρατηγός με εξαιρετικές ικανότητες, αυτοκράτορας με όραμα αλλά και πάθη, προστάτης των Χριστιανών και χορηγός μεγάλων οικοδομικών προγραμμάτων, ο Κωνσταντίνος εξυμνήθηκε από τους συγχρόνους του και αγιοποιήθηκε από την Εκκλησία. Ο ατομικός και ο δημόσιος βίος του, οι πολιτικές και θρησκευτικές επιλογές του, τα ατομικά του οράματα, η εύνοια και η προστασία που επέδειξε και προσέφερε σε πνευματικούς ανθρώπους, καθώς και οι εκφάνσεις της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που προώθησε ο ίδιος και οι άμεσοι διάδοχοί του, έχουν αποτελέσει αντικείμενα έρευνας και έντονων συζητήσεων τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου