ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δωρεάν σπιρομέτρηση και εκδηλώσεις για τη ΧΑΠ

δωρεάν-σπιρομέτρηση-και-εκδηλώσεις-γ-573823

Δωρεάν σπιρομέτρηση σε χωριά του Πηλίου θα πραγματοποιηθεί από 30 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την Κινητή Μονάδα Ελέγχου Αναπνευστικής Λειτουργίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Συγκεκριμένα οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν ως εξής: Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου από τις 17:00 το απόγευμα έως τις 20:00 στην κεντρική πλατεία στις Μηλιές. Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου από τις 11:00 το πρωί έως την 13:00 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία Αργαλαστής και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου στην κεντρική πλατεία στο Λαύκο.

Ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου είναι το κάπνισμα. Τέσσερεις στους πέντε ασθενείς με ΧΑΠ είναι νυν ή πρώην καπνιστές. Είναι μία νόσος συχνή, πάσχει περίπου το 10-15% του πληθυσμού της Θεσσαλίας και πάνω από τους μισούς ασθενείς δεν το γνωρίζουν καθώς υποτιμούν τα συμπτώματά τους και δεν απευθύνονται σε γιατρό».

Από την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διευκρινίζεται ότι πρόκειται για μια απλή, γρήγορη και μη επεμβατική μέθοδο ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κύριος Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις καθημερινά από τις 6μ.μ. μέχρι 9μ.μ. στο παρακάτω τηλ.: 6977506013.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου