ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Έκθεση φωτογραφίας “Κασμίρ”

έκθεση-φωτογραφίας-κασμίρ-581085

Ένα ταξίδι στον κόσμο του νερού και των κήπων, σε ένα διαφορετικό ισλαμικό κόσμο, σε ένα μίγμα ανθρώπων και πραγμάτων μεταξύ ουρανού και γης, ένα ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι με φαντασία, θα απολαύσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν στην φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου στο Καφέ Όπερα, στην οδό Όγλ 1, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013 στις 21:00.

Το Κασμίρ, σκαρφαλωμένο στις δυτικές απολήξεις των Ιμαλαιων, ινδουιστικό στην αρχή και βουδιστικό στη συνέχεια, θα περάσει από τα χέρια πολλών ηγεμόνων και κατακτητών, Ινδών, κινέζων και κεντροασιατών.

Τον 14ο αιώνα θα περάσει στο ισλαμικό τόξο και θα κυβερνάται από μουσουλμάνους του Αφγανιστάν και Μογγόλους της Ινδίας, για να περάσει στους Σίχ και στη συνέχεια στους Άγγλους. Η ανεξαρτησία της Ινδίας και του Πακιστάν δεν θα φέρει την δική του ανεξαρτησία, αλλά θα το περιπλέξει σε μια περιπέτεια πολέμων, αναταραχών και ανασφάλειας που εξακολουθεί μέχρι σήμερα, αφού η χώρα είναι ακόμα διαιρεμένη και σε εμπόλεμη κατάσταση.

Στο ταξίδι αυτό θα επισκεφθούμε την πόλη του Σριναγκάρ, πρωτεύουσα και κύρια πόλη του Κασμίρ.

Το Σριναγκάρ περιβάλλεται από βουνά και λόφους, στολίζεται από τη λίμνη Νταλ και τα εκατοντάδες καραβόσπιτά της, κληρονομιά της ιδέας από την εποχή των Άγγλων. Οι Μογγόλοι αυτοκράτορες της Ινδίας τη στόλισαν με πανέμορφους κήπους, και την έκαναν θερινή κατοικία τους. Το μεγάλο τζαμί και το κάστρο που στεφανώνει την πόλη θα μας δείξουν το μεγαλείο της τέχνης.

Τα στενά δρομάκια με τα πάμπολα καταστήματα, οι αγορές και τα πράσινα μικρά τζαμιά θα συμπληρώσουν το μοτίβο που θα μας δημιουργήσει η θέα τους, μαζί με τα σπίτια της παλιάς πόλης που κρέμονται στις όχθες του ποταμού. Θα μας μείνουν αξέχαστα τα θρησκευτικά μνημεία, τα καραβόσπιτα της λίμνης, οι κήποι των Μογγόλων, τα στενοσόκακα , και οι μορφές των ανθρώπων, άλλες ήρεμες, άλλες ξερακιανές και άλλες άγριες.

Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου