ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προβολή ταινίας “Nowhere”

προβολή-ταινίας-nowhere-582614

Το τρίτο αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο διοργανώνει ο Δήμος Βόλου – Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού οργανώνει φέτος το τρίτο αφιέρωμα στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο, σε συνεργασία με το «Σύλλογο Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – AROMA LATINO» και την εταιρεία παραγωγής New Star Cinema.

Τιμώμενη χώρα αυτή τη φορά είναι η Χιλή. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες Δευτέρες του Νοεμβρίου (4, 11, 18 και 25 του μήνα) θα παρουσιαστούν τέσσερις πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες, που αναφέρονται στο τι επακολούθησε το θάνατο του εκλεγμένου προέδρου της Χιλής Σαλβαδόρ Αλιέντε.

«Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά θα υπάρχει, ωστόσο, καλάθι στο οποίο όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αφήσει τρόφιμα μακράς συντηρήσεως για το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο που αυτό τον καιρό, έχοντας αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των οικογενειών που υποστηρίζει, έχει μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης», επισημαίνεται από τη Δημοτική Αρχή.

Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν στο «Αχίλλειο», στις 9.30 το βράδυ κάθε Δευτέρας, με ελεύθερη είσοδο και την εξής σειρά:

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ Salvador Allende (Σαλβαδόρ Αγιέντε), Patricio Guzman, 2004. Από την παιδική του ηλικία στο Βαλπαραΐσο έως τον θάνατό του, κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού πραξικοπήματος του Πινοσέτ στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, η ζωή και το έργο του Χιλιανού Προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε.

Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ θα προβληθεί ο «Αγνοούμενος» του Κώστα Γαβρά. Ένας Αμερικανός, συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων, αναζητά εναγωνίως μαζί με τη νύφη του, τον πολιτικό κρατούμενο γιο του, που βρίσκεται σε δικτατορική χώρα της Λατινικής Αμερικής. Απέναντί τους ένα τείχος απαγορεύσεων, απειλών και διγλωσσίας, που υψώνεται όχι μόνο από την πλευρά των δικτατόρων, αλλά και από τους ίδιους τους αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας. Η ταινία απέσπασε Όσκαρ καλύτερου σεναρίου (Κ. Γαβράς, Ντόναλντ Στιούαρτ).

Τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ θα προβληθεί η παραγωγή Machuca (Ματσούκα) του Andres Wood, 2004. Στη Χιλή του 1973, τελευταίες μέρες της διακυβέρνησης Αγιέντε, ο 11χρονος Ινφάντε, που ζει σε μια καθωσπρέπει συνοικία, γίνεται φίλος με τον Ματσούκα, ένα νέο συμμαθητή του που μένει σε τενεκεδούπολη του Σαντιάγκο και βιώνει μαζί του τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν τη χούντα στην εξουσία.

Τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στις 9.30 μ.μ. προγραμματίζεται το Nowhere (Πουθενά), του Luis Sepulveda, 2002. Σε μια χώρα (υπονοείται η Χιλή) που βρίσκεται υπό δικτατορικό καθεστώς, μετά από μια νυχτερινή επιδρομή, η αστυνομία βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιους συνήθεις αντικαθεστωτικούς υπόπτους, τους οποίους στέλνει σε κάποιο στρατόπεδο στη μέση του πουθενά. Οι φίλοι τους, που βρίσκονται εκτός του στρατοπέδου, αρχίζουν να σχεδιάζουν την απόδρασή τους.

Φίλοι της ισπανικής κουλτούρας

Ο Σύλλογος Φίλων της Ισπανικής και Λατινοαμερικανικής Κουλτούρας – AROMA LATINO, έχει μη κερδοσκοπικό σκοπό και συγκεκριμένα τη διάδοση, με κάθε νόμιμο μέσο, της ισπανικής γλώσσας και της ισπανικής και λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και πολιτισμού. Ιδρύθηκε το έτος 2011 με έδρα την πόλη του Βόλου και ήδη αριθμεί περί τα εκατό μέλη, τα οποία διαρκώς αυξάνονται, καθώς η ισπανική γλώσσα έχει πολλούς θαυμαστές στην περιοχή του Βόλου. Τα φροντιστήρια ισπανικής γλώσσας ολοένα και πληθαίνουν, ενώ μεγάλη είναι η ανταπόκριση στα πολιτιστικά προϊόντα των ισπανόφωνων χωρών (ταινίες, μουσική, χοροί, λογοτεχνία, ποίηση κ.λπ). Ο σύλλογος «AROMA LATINO» έχει ως σκοπό τη συνεχή προβολή και διάδοση των ανωτέρω πολιτιστικών δειγμάτων που προέρχονται από λαούς και πολιτισμούς τόσο μακρινούς, αλλά στην ουσία τόσο κοντινούς, με το δικό μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου