ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παράσταση «Spoon river» του Edgar Lee Masters

παράσταση-spoon-river-του-edgar-lee-masters-584683

Την παράσταση «Spoon river» του Edgar Lee Masters παρουσιάζει ο Σύλλογος Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής (Σπ. Σπυρίδη 130).

Ο Έντγκαρ Λη Μάστερς (1869 – 1950), είναι Αμερικανός ποιητής και μυθιστοριογράφος, δημιουργός του ποιητικού έργου «Σπουν Ρίβερ Ανθολογία», που αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία της Αμερικής, της αρχής του 20ού αιώνα.

Η μύηση του ποιητή στην αρχαία ελληνική επιγραμματική ποίηση, ήταν έργο που ανέλαβε ο φίλος του William Marion Reedy.

Ετσι γεννήθηκε στον Μάστερς η ιδέα να συνθέσει μερικά, παρόμοια με τα ελληνικά επιγράμματα, επιτάφια ποιήματα σε ελεύθερο στίχο. Κάθε ποίημα της συλλογής του αυτής είναι ένας μονόλογος που λέγεται (από τον τάφο) από τους πρώην κατοίκους του Σπουν Ρίβερ, ενός φανταστικού χωριού που έφτιαξε ο ποιητής.

Η Ανθολογία χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς ως «ένα από τα πιο πρωτότυπα κομμάτια της φανταστικής λογοτεχνίας, που γράφτηκαν ποτέ». Το «Σπούν Ρίβερ» του Μάστερς είναι πρώτα μια συλλογή ποιημάτων, οπού ο δημιουργός της μιλάει για τη ζωή του χωριού, μέσα από τα επιτάφια επιγράμματα των ανθρώπων που θάφτηκαν στο νεκροταφείο του τόπου.

Ο ποιητής φαίνεται να πέρασε εκεί τα μικρά του χρόνια. Σε τούτη τη φανταστική πολιτεία, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και μέσα από τις οικογενειακές σχέσεις τους, τις κουβέντες της γειτονιάς, τις επιτυχίες ή αποτυχίες των ανθρώπων, ο Μάστερς, λέει και περιγράφει την ιστορία της. Το Σπουν Ρίβερ γίνεται έτσι ένα κλασικό στο είδος του έργο, μια ανθρώπινη κωμωδία, κατάληξη μιας πόλης γεμάτης από ατομικότητες, με τον ποιητή να παρουσιάζει τους κατοίκους της, όπως πραγματικά ήταν παρά όπως τους είδε ο κόσμος.

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων η Θεατρική Ομάδα Βόλου «Ανά(με)σα», η οποία ως κύριο στόχο έχει την διάδοση της τέχνης και του πολιτισμού, ξεκινάει ένα κύκλο θεατρικών, λογοτεχνικών και ποιητικών εκδηλώσεων πλαισιωμένων με μουσική ή και σε συνδυασμό με άλλες τέχνες (χορό, ζωγραφική). Στόχος είναι να παρουσιαστούν Έλληνες αλλά και ξένοι θεατρικοί κατά κύριο λόγο αλλά και λογοτεχνικοί συγγραφείς και ποιητές.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει αναλάβει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Δακτυλάς, πιάνο-τραγούδι: Βάσω Ζαγόρη. Ερμηνεύουν και τραγουδούν οι: Στέφανος Βλαχάβας, Ράνια Θεοχαροπούλου, Ολίνα Μανωλοπούλου, Φρειδερίκη Μπεκίρη, Ειρήνη Μυλωνά, Ηρακλής Παπαγιάννης, Γιώργος Παπαδόπουλος, Μάρθα Παπαθανασίου, Μαλβίνα Παππά, Μαρία Πράντζου, Βάσια Στάμου, Γεράσιμος Φράγκος, Άρτεμις Χατζηαποστολίδου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου